Delegație a Ministerului Energiei la Astana
Între 28 și 29 aprilie, o delegație a Ministerului Energiei a participat la lucrările Grupului de lucru Kazahstan–România, desfășurate la Astana, sub conducerea secretarului de stat, Pavel – Casian Nițulescu.
Securitatea aprovizionării cu țiței
Unul dintre subiectele principale discutate a fost securitatea aprovizionării cu țiței, Kazahstan având un rol esențial ca furnizor de materie primă pentru rafinăriile din România. De exemplu, rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, deținută de KMG Internațional (Rompetrol), depinde în mare măsură de livrările de țiței KEBCO (Kazakh Export Blend Crude Oil) și CPC (Caspian Pipeline Consortium). Compania a subliniat în repetate rânduri că anual, peste 75% din necesarul său de materii prime provine din zona caspică, utilizând sisteme de transport care își au punctele de încărcare în portul Novorossiysk, situat la Marea Neagră. De acolo, țițeiul este transportat fie la terminalele offshore CPC, fie la cele onshore de la Sheskharis. Conform estimărilor pentru acest an, 95% din țițeiurile procesate vor fi de proveniență kazahă.
Importanța Kazahstanului în Uniunea Europeană
Kazahstanul reprezintă o sursă semnificativă de țiței pentru Uniunea Europeană, ocupând locul al treilea în topul furnizorilor de petrol, după Statele Unite și Norvegia. Datele oficiale arată că în 2021, din Kazahstan au fost livrate în Europa 49 de milioane de tone de țiței, în 2022 – 45 de milioane de tone, iar în 2023 – 52 de milioane de tone.
Discuții despre consolidarea sectorului energetic
În cadrul grupului de lucru, delegația română a discutat și despre consolidarea sectorului energetic, precum și despre politicile fiscale care afectează companiile cu capital kazah în România, KMG International (Rompetrol) fiind cel mai mare activ extern al Kazahstanului în Europa. De asemenea, s-au discutat posibile noi proiecte comerciale.
Contract de furnizare de uraniu
Un aspect important al discuțiilor a fost deschiderea negocierilor pentru un contract pe o perioadă de 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica. Oficialul din Ministerul Energiei a menționat și disponibilitatea României de a colabora în privința transferului de tehnologie pentru prelucrarea beriliului.