Mihai Ionuț Rusen a donat Muzeului de Artă din Constanța lucrarea intitulată „TAXIDERMIE”.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vernisajul expoziției de sculptură „Eu și împrejurările mele” la Muzeul de Artă Constanța

În ultima zi a lunii aprilie, Muzeul de Artă Constanța a fost gazda unui eveniment special, vernisajul expoziției de sculptură intitulate „Eu și împrejurările mele”. Această expoziție, care va putea fi vizitată până pe 1 iunie, are loc în spațiul de la parter dedicat expozițiilor temporare și reunește lucrările unor sculptori consacrați, membri ai corpului profesoral de la Departamentul de Sculptură al Universității Naționale de Arte din București.

La vernisaj, publicul a avut ocazia să admire lucrările a șapte artiști remarcabili: Cătălin Bădărău, Dumitru Cojocaru, Reka Csapo Dup, Elena Bobi Dumitrescu, Adrian Ilfoveanu, Cristian Răduță și Mihai Rusen. Cu această ocazie, sculptorul Mihai Ionuț Rusen a donat lucrarea sa intitulată „TAXIDERMIE” (tehnică mixtă, 2025) Muzeului de Artă Constanța.

„Am legat, astfel, Pasărea metonimică a lui Adrian Ilfoveanu cu racheta plină de activism și poezie a lui Cristian Răduță. Din covoarele și elementele ready-made ale lui Mihai Rusen am creat un context pentru sărutul imponderabil propus de Cătălin Bădărău. Colecția de căști cazone, etalate de Elena Bobi Dumitrescu și Titi Cojocaru, parcurge etapele istoriei, în timp ce intervenția media adusă de Reka Csapo Dup ne aduce abrupt cu picioarele pe pământ. Câți sculptori, tot atâtea manifestări, plasate într-un continuu conflict între idealism și realism. Nume mari ale artei românești actuale ne provoacă la o reflecție asupra propriei noastre condiții, clar circumscrisă de context. Vă invităm, așadar, să vă puneți, măcar pentru scurt timp, în centrul preocupărilor voastre”, a declarat curatorul Mădălina Mirea.

„Am considerat că aserțiunea eu sunt eu și împrejurările mele poate constitui firul roșu ce leagă puternicele personalități ce expun, cu această ocazie, la Constanța. Ortega y Gasset, autorul acestui aforism, consideră că identitatea fiecăruia dintre noi este rodul contextului spațio-temporal în care ne naștem, că perspectiva noastră este puternic influențată de libertate, dar și de limitele ei, iar deciziile noastre sunt perpetuu determinate de particularitățile mediului care ne conține,” a adăugat curatorul.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *