Concubin judecat după ce a obținut 100.000 de euro într-o zi crucială: a fost aproape să piardă apartamentul

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Judecată pentru un bărbat din județul Constanța

Un bărbat din județul Constanța a fost trimis în judecată după ce a transferat toți banii concubinei sale în contul personal, în ziua în care aceasta a decedat. Suma implicată depășește 100.000 de euro. Deși fapta penală s-a prescris, latura civilă a rămas, ceea ce a condus la impunerea sechestrului pe conturile bărbatului și pe apartamentul său de pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Odată cu recuperarea banilor, judecătorii au decis ridicarea sechestrului asigurator de pe imobil.

Detalii despre fapta penală

Conform actului de sesizare a instanței, pe data de 29 martie 2019, în jurul orei 13:50, după decesul concubinei, care a avut loc în aceeași zi la ora 10:25, bărbatul s-a prezentat la o sucursală bancară din Constanța. În calitate de împuternicit al defunctei, el a lichidat cele patru conturi ale acesteia, transferând suma de 114.629 de euro în contul său. Această sumă provenea de la moștenitorii defunctei, iar inculpatul și-a însușit-o.

Decizia instanței

Evaluarea probelor administrate în timpul urmăririi penale, necontestată de inculpat, a demonstrat fapta ilicită a acestuia, constând în sustragerea banilor din conturile bancare ale concubinei sale. Documentele prezentate de părțile civile au confirmat că succesiunea defunctei a fost dezbătută, iar încheierea finală a fost emisă pe 2 decembrie 2019, stabilind masa succesorală și calitatea de moștenitori.

Judecătorii au decis ca inculpatul să plătească părților civile suma de 114.629 de euro, reprezentând despăgubiri civile, conform cotele stabilite în încheierea notarială.

Prescripția răspunderii penale

Pe 8 noiembrie 2024, Judecătoria Constanța a constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale, ceea ce a dus la încetarea procesului penal. Totuși, latura civilă a rămas în vigoare, obligându-l pe inculpat să restituie suma de bani, fapt ce a dus la impunerea sechestrului pe conturi și apartament.

Apelul și măsurile de asigurare

Bărbatul a depus apel, iar recent, acesta a fost judecat. În urma analizei motivului de apel, instanța a decis, prin ordonanța din 26 septembrie 2023, instituirea măsurii asigurătorii a popririi asupra sumelor de bani din contul inculpatului, în vederea reparării prejudiciului. De asemenea, pe 11 octombrie 2023, s-a dispus o nouă măsură asigurătorie pentru un alt cont al acestuia.

Pe 24 noiembrie 2023, s-a instituit sechestrul asigurător asupra imobilului bărbatului, având scopul de a repara prejudiciul cauzat prin fapta ilicită.

Decizia instanței privind ridicarea sechestrului asigurător

În urma analizei efectuate, instanța a stabilit că măsurile asigurătorii menținute prin sentința penală contestată nu se justifică, având în vedere că inculpatul a demonstrat achitarea integrală a prejudiciului cauzat părților civile. Acesta a prezentat dovezi care atestă existența unui disponibil bănesc în contul său, disponibil pentru a fi folosit în favoarea părților afectate.

Curtea a invocat dispozițiile articolului 957 alineatul 1 din Codul de procedură civilă, care stipulează că, în cazul în care debitorul oferă o garanție suficientă, instanța poate, la cererea acestuia, să ridice sechestrul asigurător. În lumina acestei prevederi, sechestrul de pe apartament a fost anulat.

Decizia instanței este definitivă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *