Trimiși în judecată pentru mită în scopul obținerii unei licitații la Muzeul de Istorie din Cluj

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Trimitere în judecată pentru dare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a două persoane fizice, asociați și administratori ai unor societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

Starea de fapt

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – octombrie 2024, inculpatul L.F. ar fi promis unui funcționar public din cadrul Muzeului Național de Istorie Cluj, care ocupa funcția de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția publică a proiectului „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei”, o sumă de bani echivalentă cu 1% din valoarea proiectului, precum și 1.500 de euro lunar pe durata derulării procedurii de achiziție, pentru a favoriza asociația de firme pe care o reprezenta în vederea câștigării licitației. La datele de 14 și 21 octombrie 2024, L.F. i-ar fi remis funcționarului respectiv suma totală de 7.500 lei, echivalentul sumei lunare de 1.500 euro promisă anterior.

Aprobarea proiectului și procedura de achiziție

În contextul aprobării proiectului „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei” prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a publicat, în luna februarie 2024, un anunț de participare în SEAP pentru servicii de proiectare și lucrări de execuție, având o valoare estimată de 112.403.618 lei (aproximativ 23 de milioane de euro).

Întâlnirile și promisiunile de mită

În lunile aprilie și mai 2024, în timpul desfășurării procedurii de atribuire a contractului, L.F., cu ajutorul inculpatei S.C., s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu președinta comisiei de evaluare a ofertelor, atât în Cluj, cât și în București, încercând să o convingă să îl ajute să câștige licitația. În cadrul acestor întâlniri, L.F. i-ar fi promis funcționarului un procent de succes la semnarea contractului. La întâlnirile din 14 și 21 octombrie 2024, el i-ar fi remis președintei comisiei suma totală de 7.500 de lei.

Promisiunile și măsura sechestrului

În timpul celor două întâlniri, intermediate de S.C., L.F. ar fi promis cu titlu de mită un procent de 1% din valoarea contractului în cazul câștigării licitației, explicând modul de remitere a sumei corespunzătoare. S.C. le-ar fi promis atât lui L.F. cât și președintei comisiei că îi va ajuta în privința remiterei sumei de 1% din valoarea contractului prin încheierea unui contract de management simulat. Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 7.500 de lei ce aparține inculpatului L.F. Dosarul de urmărire penală a fost trimis Tribunalului București pentru judecare.

Măsuri preventive în cadrul procesului penal

Este important de subliniat că măsurile preventive și asigurătorii stabilite în această cauză trebuie menținute. Această etapă a procesului penal marchează, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului către instanță pentru judecare. Această situație nu afectează principiul prezumției de nevinovăție.

Acest comunicat a fost elaborat în conformitate cu articolul 28 alineatul 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, adoptat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *