Guvernul a validat designul steagului pentru municipiul Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Aprobarea modelului de steag al municipiului Constanța

În cadrul ședinței de Guvern din data de 14 mai, la ora 10:00, a fost aprobat modelul de steag al municipiului Constanța. Stema municipiului a fost validată prin Hotărârea Guvernului nr. 614/2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 565 din 18.06.2024. Consiliul local al municipiului Constanța a adoptat Hotărârea nr. 21/2025, prin care a aprobat proiectul modelului de steag, iar prefectul județului Argeș a exercitat controlul de legalitate, conform adresei nr. 3360/2025.

Modelul de steag a primit avizul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, prin adresa nr. 10/2025. Steagul municipiului Constanța este realizat dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția de 2/3 între lățime și lungime, având un câmp alb, pe care este plasată stema orașului în poziție centrală. Sub stemă, se află inscripția „Municipiul Constanța” cu litere negre, iar steagul se fixează pe hampă în partea stângă.

Semnificațiile elementelor și culorilor steagului

Stema municipiului Constanța este compusă dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, despicat. În partea dreaptă, pe un câmp roșu, se regăsește silueta unui far de argint, iar în colțul din dreapta sus, un soare de aur care răsare. În partea stângă, pe un câmp verde, este reprezentat un personaj feminin îmbrăcat în chiton cu mâneci, purtând un văl, iar părul este coafat în stilul Romei antice, având pe cap o diademă. Personajul își ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, iar mâna dreaptă este așezată pe echea unei corăbii.

Lângă piciorul stâng al personajului feminin se află o imagine simbolică a Pontului Euxin, reprezentând torsul, micșorat, al unui personaj masculin nud, ieșind din valurile mării. Acesta este încoronat, are plete și barbă, sprijinindu-se cu mâna stângă de prova unei corăbii, având capul întors spre dreapta, privindu-l pe personajul feminin, ca și cum ar cere ajutor, totul fiind realizat în aur. Vârful scutului este decorat cu trei fascii subțiri undate de argint, ce trec dintr-o partiție în alta, iar scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate.

Farul simbolizează Farul Genovez, un monument important în istoria Constanței, construit în secolul al XIX-lea pe locul vechiului far ridicat de negustorii genovezi în secolul al XIII-lea. Amplasat pe faleza sudică, farul a funcționat până la inaugurarea portului modern în 1913. Imaginea celor două personaje este inspirată de grupul statuar descoperit la Constanța în 1962, reprezentând-o pe zeița Fortuna și zeul Ponthos, simbolizând continuitatea dintre Tomisul antic și Constanța modernă. Statuia se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, prezentând o imagine unică a zeiței Fortuna. Coroana murală de argint cu șapte turnuri crenelate indică faptul că localitatea are statut de municipiu reședință de județ. Culoarea albă a steagului simbolizează puritate, curățenie și neutralitate.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *