Gara CFR Constanța, 65 de ani de la deschidere

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

65 de ani de la inaugurarea Gării CFR Constanța

Pe 15 mai 2023, se marchează 65 de ani de la deschiderea Gării CFR Constanța. Această clădire emblematică a fost realizată cu soluții constructive inovatoare și deosebite pentru perioada sa, având un ansamblu modern și funcțional. Proiectul a fost recunoscut în arhitectura românească a anilor ’60, primind „Premiul de Stat” și „Premiul C.S.C.A.S.” în 1960.

Noua stație a fost concepută pentru a face față fluxului mare de călători, având în vedere dezvoltarea litoralului Mării Negre, care a transformat municipiul Constanța în principalul punct de acces. Lucrările la complex au început pe 1 august 1959 și au inclus stația tehnică, racordurile către Palas și Mangalia, precum și clădirea de călători. La 15 mai 1960, în ciuda volumului considerabil de muncă, noul complex feroviar a fost dat în funcțiune.

În cele nouă luni de lucrări, au fost executați 155.000 metri cubi de terasamente, 14 km de linie cu 29 de schimbători, un pasaj inferior cu două tabliere de 13 m deschidere, un zid de sprijin de 4,20 m înălțime și 198 m lungime către Mangalia, clădiri pe o suprafață de 6000 mp și peroane acoperite pe 12.000 mp.

Arhitectul Teonic Săvulescu, împreună cu inginerii Dan Ghiocel, Gheorghe Șerban și Mihai Manoilescu de la IPTTC, au realizat proiectul noii gări CFR, clădire recunoscută pentru cupolele sale în formă de scoică și marchizele peroanelor care evocă silueta unui pescăruș. Odată cu deschiderea noului edificiu, vechea gară din Constanța, care a funcționat timp de un secol, a fost dezafectată.

Primele lucrări de modernizare a stației de călători au început în 2005, finalizându-se la 10 aprilie 2012. Proiectul a vizat extinderea corpului central „atrium”, cu două noi aripi, denumite aripa de nord (corp „B”) și aripa de sud (corp „A”), în timp ce vechea clădire a fost denumită Corp „C”. În corpul B au fost relocate casele de bilete și biroul de informații, iar pe peron s-au creat spații comerciale. Corpul C a fost transformat, iar celebrul restaurant a fost desființat. Corpul A a beneficiat de o modernizare spectaculoasă, incluzând construcții subterane. Două săli multifuncționale, fiecare cu o capacitate de 144 de locuri, sunt dotate cu cabină de proiecție, cabine pentru traducători, cabine de sunet, precum și garderobe și grupuri sanitare.

Corp B include la subsol spații tehnice, iar la parter un hol și case de bilete, continuând astfel tradiția de servicii oferite călătorilor.

Modernizarea Stației CF Constanța

În 2023, SRCF Constanța a inițiat propunerea de includere în planul de investiții din fonduri proprii a lucrărilor de proiectare și execuție pentru modernizarea peroanelor și copertinelor stației CF Constanța. La finalul lunii noiembrie 2024, proiectul se află în curs de avizare a Indicatorilor Tehnico-Economici de către Ministerul Transporturilor.

După finalizarea acestei etape, se va organiza licitația pentru contractarea serviciilor necesare. Proiectul prevede demolarea peroanelor și copertinelor existente, construirea unei noi copertine de tip cupolă cu o suprafață de 6.090 mp, precum și realizarea unor peroane înalte pentru a facilita accesul călătorilor la urcarea și coborârea din vagoane.

Obiectivele investiției

Această investiție are ca scop atingerea următoarelor obiective:

  • Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, conform reglementărilor naționale și europene recente;
  • Îmbunătățirea confortului călătorilor prin repararea copertinelor;
  • Crearea unui acces sigur pentru călători, eliminând riscurile de accidente;
  • Asigurarea necesităților de apă potabilă pentru călători;
  • Eliminarea pericolelor din zona pasajului pietonal, cauzate de lipsa iluminatului public și acumularea apei pluviale;
  • Instalarea unui iluminat adecvat pe peroane;
  • Îmbunătățirea comunicării informațiilor pentru călători;
  • Implementarea unui sistem de supraveghere video în stație;
  • Asigurarea unui mobilier urban adecvat pentru confortul călătorilor;
  • Realizarea unei rețele funcționale de scurgere a apei pluviale.

Prin finalizarea acestei investiții, se va asigura desfășurarea în siguranță a traficului de călători din stația CF Constanța, conform standardelor europene de performanță și interoperabilitate. În prezent, se efectuează lucrări de reparații curente la Gara CFR Constanța, atât în interiorul stației, cât și pe peroane.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *