„SEMN ȘI FORMĂ” – Expoziția artistului Aurel Contraș la Muzeul de Artă din Constanța

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vernisajul expoziției de sculptură „SEMN ȘI FORMĂ” la Muzeul de Artă Constanța

Pe 17 mai, la ora 15.00, Muzeul de Artă Constanța va găzdui vernisajul expoziției de sculptură intitulate „SEMN ȘI FORMĂ”, semnată de artistul Aurel Contraș, cu curator Lelia Rus Pîrvan. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor în perioada 17 mai – 22 iunie 2025.

Despre artist

Aurel Contraș, similar majorității sculptorilor din generația sa, își dedică timp atelierului de creație, un loc impregnat de personalitatea sa, unde se formează opere ce transcend materia pentru a comunica o realitate dincolo de aceasta. Artistul a îmbrățișat valorile perene ale artei și vieții, comunicându-le permanent prin lucrările sale, având o abordare profundă asupra materiei, pe care o înnobilează estetic, conferindu-i semnificații superioare.

Cu o experiență de o viață în spate, sculptorul a realizat că materialul de lucru reprezintă o punte către o realitate nevăzută, iar tradiția joacă un rol crucial în procesul creativ. Originar dintr-o zonă în care civilizația lemnului a prosperat, Aurel Contraș a dezvoltat o afecțiune deosebită față de acest material, pe care l-a explorat și cioplit cu sensibilitate, lăsându-se inspirat de expresivitatea sa naturală.

Lucrările lui Aurel Contraș

Lucrările lui Aurel Contraș evidențiază virtuțile estetice și conceptuale ale interacțiunii dintre lemn și bronz, adică dintre o materie ce necesită cioplire și una ce pretinde modelare și ardere. Aceste creații evocă obiecte tradiționale din lemn, captivante prin simplitatea și măiestria execuției lor. În compozițiile sale masive, care reduc forma la esență, lumina este atrasă de suprafețele texturate și patinate, dar și de zonele în care bronzul se integrează în trunchiul masiv de lemn.

Despre Aurel Contraș

Aurel Contraș s-a născut pe 12 iunie 1938 în Cățelul Românesc, județul Sălaj. A absolvit în 1973 Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, Secția Sculptură, avându-l ca profesor pe Mircea Spătaru. Din 1980 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Secția Sculptură. De-a lungul carierei sale, a avut numeroase expoziții personale, de grup și internaționale, realizând lucrări de artă monumentală și fiind recompensat cu multiple premii atât în țară, cât și în străinătate.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *