Angajatul Căpităniei care a acceptat motorină ca mită pentru a avertiza despre controale, nemulțumit de sentință.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Controverse în cazul corupției de la Autoritatea Navală Română

După ce Tribunalul Constanța a pronunțat condamnarea unui funcționar al Autorității Navale Române și a unui căpitan de navă pentru fapte de corupție, unul dintre inculpați și-a manifestat nemulțumirea față de pedeapsă, atacând sentința prin apel. Aceasta a fost înregistrată la Curtea de Apel.

Dan Pascale, angajat al Căpităniei Constanța Sud – Agigea, și Georgian Gurălargă, căpitan al navei fluviale „Comandor 1“, au fost trimiși în judecată pe 8 octombrie 2024, fiind acuzați de infracțiuni de corupție. Amândoi au fost găsiți vinovați și condamnați în prima instanță. Pascale a fost acuzat de divulgarea unor informații confidențiale referitoare la controalele ce urmau să aibă loc la nave, în timp ce Gurălargă a fost acuzat că i-a oferit mită lui Pascale pentru aceste informații.

În urma judecății, Dan Pascale a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Georgian Gurălargă a fost condamnat la 1 an și 4 luni, tot cu suspendare. Ambii au fost, de asemenea, obligați să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul unor instituții publice.

Dintre cei doi, Pascale s-a arătat nemulțumit de pedeapsă și a declarat apel împotriva hotărârii Tribunalului. Dosarul a fost înregistrat pe 15 mai la Curtea de Apel Constanța și va fi judecat pe 11 septembrie.

Acuzațiile formulate

În conformitate cu actul de sesizare, Dan Pascale, în calitate de funcționar al Căpităniei Constanța Sud – Agigea, a fost surprins în timp ce primea foloase necuvenite constând în 40 de litri de motorină, după ce a divulgat informații despre controalele poliției la nava unde își desfășura activitatea. Aceste informații le-a obținut prin atribuțiile sale de serviciu.

Cei doi au fost monitorizați anterior, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța au deschis inițial o anchetă pentru delapidare, dar au decis ulterior să-și declină competența către o altă unitate de Parchet, având în vedere indicii privind comiterea infracțiunilor de divulgare a informațiilor secrete de serviciu, luare și dare de mită.

Între 13 și 14 noiembrie 2019, Dan Pascale l-a informat pe căpitanul Gurălargă despre un control al polițiștilor, compromițând astfel eficiența verificărilor. În schimbul acestui favor, Pascale a fost recompensat cu cantități de motorină sustrasă din rezervoarele navelor firmei la care Gurălargă era angajat.

Pe 21 noiembrie 2019, o ordonanță a DNA Constanța a extins urmărirea penală pentru infracțiunile de dare și luare de mită, precum și pentru folosirea de informații confidențiale. Ulterior, cazul a fost trimis Parchetului Tribunalului Constanța, unde s-a decis, la un moment dat, clasarea cauzei pentru infracțiunile de mită, continuându-se ancheta pentru comunicarea informațiilor confidențiale, tăinuire și delapidare. Ordonanța de clasare a fost infirmată.

Redeschiderea cauzei penale pentru infracțiuni de corupție

Recent, cauza penală ce implică două infracțiuni de corupție a fost redeschisă, extinzându-se astfel și la alți suspecți. În total, șase persoane sunt investigate, inclusiv cei doi inculpați menționați anterior. Printre suspecți se află și mecanici de pe alte ambarcațiuni, cum ar fi „Isaccea 10“, care erau informați de un angajat al Căpităniei cu privire la programarea controalelor. Aceștia erau implicați în furtul de motorină, pe care o extrăgeau de pe navele pe care le operau, fiind supravegheați pe parcursul întregii activități ilegale.

Decizia judecătorului de Cameră preliminară

Anul trecut, dosarul a fost prezentat judecătorului de Cameră preliminară, care a avut rolul de a verifica legalitatea probelor adunate. A fost ridicată problema legalității mandatelor de supraveghere utilizate pentru obținerea unor dovezi, însă judecătorul a considerat că aceste probe sunt legale. În urma acestui proces, cei doi inculpați au fost judecați, iar pe 22 aprilie au primit o condamnare, care a fost contestată prin apel.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *