O investiție de peste 3,5 milioane de euro pentru o clădire emblematică din Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Casa Hrisicos, un simbol al Constanței, în căutarea unui nou proprietar

Casa Hrisicos, reabilitată și modernizată în ultimii ani, continuă să își aștepte cumpărătorul. Prețul inițial de vânzare a fost de 3,8 milioane de euro, ulterior scăzând la 3,3 milioane de euro. În prezent, imobilul este disponibil pe un site de specialitate pentru suma de 3,5 milioane de euro, aceeași ca și anul trecut. Această bijuterie arhitecturală se află la intersecția străzilor Traian și Pescarilor, la intrarea în Piața Ovidiu.

Construită în 1900 după proiectele arhitectului francez Louis Givért, clădirea a fost devastată în timpul Primului Război Mondial, dar a fost redeschisă în 1924 ca sediu al Băncii Populare Steagul Dobroge. Casa Hrisicos a fost deținută de comerciantul de vinuri Gheorghe Hrisicos și dispune de 23 de camere.

„Elaborând planul Casei Hrisicos ca imobil de legătură și element ordonator al unui spațiu nodal, Givért oferă, fără a-și fi propus un asemenea obiectiv și fără a anticipa, o contrapondere a viitoarelor edificii de sorginte și influență vieneză“, se menționa în lucrarea „Constanța 1878 – 1928“.

„Hotelul dispune actualmente de patru tipuri de camere, cu un dormitor grandios, dressing spațios, fotolii, divane din piele, saltele ortopedice, perne hipoalergenice și, în unele cazuri, un balcon cu priveliște spre mare. Sub îndrumarea designerilor de interior, cele două intrări principale sunt echipate cu uși și copertine din fier, ornamente Art Nouveau și sticlă securizată. Atmosfera caldă și primitoare, atenția la detalii și combinația între istorie și modernitate prin dotările de ultimă generație atrag atenția oaspeților și investitorilor“, conform unei descrieri dintr-un advertorial.

Tradiția și istoria Casei Hrisicos

Casa Hrisicos, alături de Casa Damadian, este una dintre cele mai vechi clădiri din Piața Ovidiu. Imobilul se distinge prin stilul său arhitectural, reprezentând opera lui Louis Givért, ce îmbină neoclasicismul cu elemente Art Nouveau.

Gheorghe Hrisicos, fost proprietar al clădirii, a câștigat un nume sonor în oraș, implicându-se într-un scandal care a marcat istoria locală. Deși a început ca băiat de prăvălie, a devenit un cunoscut negustor de vinuri, acumulând o avere considerabilă prin diverse combinații financiare ilegale. Pentru construirea hotelului, Hrisicos a apelat la împrumuturi de la Banca de Scont și alte instituții financiare din București.

Însă, banii adunați au fost utilizați în activități de cămătărie și speculații financiare. Deși a reușit să inaugureze hotelul în 1903 cu mare fast, băncile fraudate și persoanele înșelate au depus plângeri. Hrisicos, urmărit de autorități, s-a refugiat în Rusia, dar a fost extrădat și condamnat la închisoare pentru bancrută frauduloasă.

Clădirea a fost martora unor evenimente cruciale din istoria țării, având o poveste complexă de-a lungul timpului.

Casa Hrisicos și întâlnirea cu I.L. Caragiale

Casa Hrisicos este locul unde s-au desfășurat multe evenimente importante, inclusiv discursuri politice susținute de personalități precum Barbu Ștefănescu Delavrancea și Take Ionescu. După Revoluția din 1989, clădirea a devenit sediul Băncii Române de Comerț Exterior și, ulterior, al Băncii Comerciale Române.

Povestea lui I.L. Caragiale

Una dintre poveștile fascinante legate de Casa Hrisicos, accesibilă datorită lucrării Doinei Păuleanu, îl are ca protagonist pe I.L. Caragiale. Acesta a ajuns în oraș în noiembrie 1909, însoțit de Alexandru Vlahuță, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Constantin Dobrogeanu Gherea.

În timpul vizitei, s-au întâlnit cu dr. Racovschi și Ioan N. Roman, „dejunând cu toții la Hrisicos, într-o atmosferă veselă alimentată de verva maestrului“. Ulterior, grupul a decis să viziteze stațiunea Mamaia, angajând din timp doi birjari. Totuși, Caragiale nu se grăbea să plece, în ciuda insistențelor prietenilor săi.

Loredana MIHAI

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *