Modificări Statut PNL Aprobat la Congresul Extraordinar
Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) a validat, sâmbătă, revizuirea Statutului partidului. Conform secretarului general interimar Adrian Veștea, s-a înregistrat un vot împotrivă și două abțineri în legătură cu modificările propuse.
Modificările esențiale, aprobate anterior de Consiliul Național pe 28 iunie, au fost prezentate de Gabriel Andronache, președintele Comisiei de Statut. Aceste modificări au ca scop descentralizarea partidului, sporirea responsabilității și stimularea performanței politice.
‘Noul statut introduce o competiție deschisă pentru conducerea PNL, în ceea ce privește alegerea președintelui și a celor patru prim-vicepreședinți, renunțându-se la sistemul moțiunilor, considerat ineficient. De asemenea, numărul membrilor Biroului Executiv va fi redus cu 50%. Acesta va include 27 de membri: președintele PNL, patru prim-vicepreședinți, un secretar general ales ulterior în prima ședință a Biroului Politic Național, 19 reprezentanți regionali, inclusiv opt vicepreședinți, și două personalități publice propuse de președintele PNL, fără a fi necesară vechimea în partid. Aproximativ 10% dintre funcțiile de conducere la nivel central și local vor fi rezervate unor personalități externe, care pot contribui la prestigiu și valoare partidului. Aceasta este o deschidere a PNL către societate’, a declarat Andronache la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că, în noul Statut, se va introduce posibilitatea depunerii mandatului de către președinții organizațiilor județene situate pe ultimele zece locuri în clasamentul alegerilor locale și parlamentare. ‘Conducerea centrală a PNL va numi președinți interimari în aceste organizații, având misiunea de a le redresa’, a subliniat el.
Andronache a menționat, de asemenea, că prin aceste modificări se va întări disciplina financiară a partidului, asigurându-se o colectare mai eficientă a cotizațiilor și a fondurilor necesare pentru achitarea datoriilor.
De asemenea, în cadrul aceluiași Congres, a fost adoptat și documentul programatic al PNL. ‘Acest document reafirmă identitatea doctrinară a PNL, combinând valorile liberalismului clasic cu principiile conservatorismului modern. Această sinteză reflectă curajul moderației, voința reformei și angajamentul față de apartenența europeană’, a explicat europarlamentarul Dan Motreanu.