Importurile masive de carne de porc în România
România continuă să importe cantități considerabile de carne de porc, în ciuda existenței a numeroase ferme pe teritoriul național. Conform statisticilor disponibile, doar 10% din carnea de porc consumată în țară provine din producția locală. Producătorii din sector acuză autoritățile că favorizează intermediarii, ceea ce duce la importuri de carne la prețuri ridicate din alte țări.
Consumul de carne de porc în România
Carnea de porc este de departe cea mai consumată de români și se regăsește în majoritatea produselor din carne. Fiecare român consumă, anual, aproximativ 38 de kilograme de carne de porc, însă majoritatea acesteia provine din importuri, în special din Spania și Germania, unde achizițiile se realizează în cantități semnificative și la prețuri record.
Previziuni de creștere a prețurilor
Deși carnea de porc face parte din categoria produselor cu adaosuri plafonate, experții se așteaptă la o nouă creștere a prețurilor. Aceasta este o consecință a creșterii cererii, așa cum se întâmplă de obicei în apropierea sărbătorilor de iarnă. În prezent, un kilogram de carne de porc costă aproximativ 20 de lei, dar se estimează că, în câteva luni, prețul ar putea să ajungă la 40 de lei.