România, campioană la risipa alimentară
Românii se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește risipa alimentară, aruncând anual aproximativ 150 kg de mâncare per persoană, ceea ce înseamnă o porție de mâncare în fiecare zi. Această situație este evidențiată cu ocazia Zilei Naționale a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare.
Conform unui studiu realizat, restaurantele și consumatorii casnici din mediul urban sunt cei mai mari risipitori de alimente în România. În total, aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare sunt aruncate anual, reprezentând 20% din totalul alimentelor produse. Gospodăriile contribuie cel mai mult la această risipă, urmate de sectorul HoReCa și de retail.
Studiile la nivel european arată că peste jumătate din risipa alimentară provine din gospodării, cu 20% din totalul alimentelor fiind aruncate. În medie, fiecare european aruncă anual 70 kg de mâncare. În acest context, Parlamentul European a adoptat o legislație care obligă statele membre să se adapteze și să reducă risipa alimentară. Uniunea Europeană a stabilit ca, până în 2030, țările să reducă cu 30% risipa alimentară din gospodării, restaurante și sectorul retail.