Începutul Postului Crăciunului
Postul Crăciunului începe vineri, 14 noiembrie, în ziua dedicată Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, și se finalizează miercuri, 24 decembrie. Acest post amintește de perioada de așteptare a patriarhilor și drepților din Vechiul Testament pentru venirea Mesiei, Izbăvitorul. Cu o durată de 40 de zile, postul evocă și postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, așa cum este menționat în Liturgica generală a Pr. Ene Braniște.
Istoricul Postului Crăciunului
Primele referiri la acest post datează din secolele IV-V, fiind consemnate de Fericitul Augustin și Sfântul Leon cel Mare al Romei, care au susținut nouă cuvântări pe această temă. Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, sub conducerea Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci, s-a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, stabilindu-se ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.
Reguli de Post
Credincioșii se lasă de mâncare solidă în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă aceasta coincide cu o miercuri sau vineri, se lasă cu o zi mai devreme. În acest an, 14 noiembrie este vineri, așa că lăsarea s-a făcut pe 13 noiembrie, iar postul se desfășoară până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.
Sărbători în Postul Crăciunului
Printre cele mai importante sărbători din Postul Nașterii Domnului se numără:
- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie)
- Sf. Ap. Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie)
- Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6 decembrie)
- Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș (7 decembrie)
Regimul alimentar în Post
Potrivit părintelui Ene Braniște, postul are un regim alimentar de asprime mijlocie, similar cu cel al Sfinților Apostoli. În mănăstiri, ajunul se respectă lunea, miercurea și vinerea până la Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se consumă hrană uscată sau legume fierte, fără ulei. În zilele de marți și joi, se pot consuma plante fierte, cu ulei și vin, iar sâmbăta și duminica este permis și peștele, cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai strict.
Dacă lunea, marțea sau joia se serbează un sfânt cu doxologie mare, este permis peștele, iar miercurea și vinerea se pot consuma vin și ulei, dar se mănâncă o singură dată pe zi. De asemenea, dacă miercuri sau vineri coincide cu praznicul unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, se dezleagă la ulei, pește și vin. În ziua praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, se permite consumul de pește, indiferent de zi.
Ajunul Crăciunului
Ultima zi a Postului Nașterii Domnului, 24 decembrie, cunoscută sub numele de Ajunul Crăciunului, este o zi de post mai severă comparativ cu celelalte zile.
