Înregistrarea sistematică a proprietăților în România
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfășoară, fără costuri pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în cadrul sistemului integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 unde înregistrarea nu este completă. Finanțarea acestor lucrări provine din veniturile proprii ale ANCPI, din Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile și din bugetele primăriilor.
Progrese în înregistrarea imobilelor
ANCPI, instituție publică subordonată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în 321 de UAT-uri și în peste 26.900 de sectoare cadastrale. Dintre acestea, 193 de UAT-uri au fost cadastrate cu fonduri europene, prin Proiectul major care vizează creșterea acoperirii și incluziunii sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale, finanțat prin Axa prioritară 11 a Programului Operațional Regional 2014-2020 și continuat în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Statistici relevante
Până în prezent, ANCPI a deschis gratuit pentru cetățeni peste 8,5 milioane de noi cărți funciare. Din cele 9,54 milioane de hectare de terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), 8,31 milioane de hectare (87%) au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. În acest moment, lucrări de cadastru se desfășoară în 484 de comune, dintre care 450 beneficiază de fonduri europene.
Obiectivele Programului Național de Cadastru și Carte Funciară
PNCCF își propune să asigure înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, fiind finanțat prin veniturile proprii ale ANCPI, fonduri europene și bugete locale ale primăriilor. ANCPI este beneficiarul unui proiect major care urmărește creșterea acoperirii și incluziunii sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale, vizând 5.758.314 hectare din 660 de UAT-uri, cu o valoare totală de 312.891.155 euro. Proiectul a fost finanțat până în decembrie 2023 prin Programul Operațional Regional și este implementat etapizat, cu faza II în prezent fiind finanțată prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.