Cererea de polimeri în România este satisfăcută de industria petrochimică din Năvodari.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Divizia de Petrochimie de la Petromidia – Un Pilon al Industriei din România

Cu aproape 40 de ani de activitate, Divizia de Petrochimie de la Petromidia reprezintă singura unitate de acest tip funcțională în România, contribuind semnificativ la satisfacerea necesarului de produse petrochimice al țării, în condițiile în care celelalte complexe petrochimice au fost închise treptat.

Rompetrol Rafinare, în căutarea unor soluții eficiente și profitabile, a anunțat repornirea Instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE) la începutul lunii mai, după ce aceasta a fost oprită la finalul anului 2023 din motive economice și din cauza volatilității pieței. Repornirea acestei instalații, care are o capacitate de producție de 75.000 de tone anual, va întări poziția companiei ca unic producător național de polimeri, majoritatea produselor obținute fiind destinate pieței interne.

Conform estimărilor companiei, vânzările totale de polimeri sunt prevăzute să atingă aproximativ 147.000 de tone în 2025, cu o proporție semnificativă direcționată către piața locală. „Creșterea cererii pentru produsele petrochimice ne-a determinat să reactivăm instalația LDPE, ceea ce va aduce un avans vizibil pentru Divizia de Petrochimie, care a depins recent doar de Instalația de Polipropilenă (PP). Prin repornirea LDPE, ne consolidăm statutul de lider pe piață în acest segment și facem un pas semnificativ în dezvoltarea petrochimiei din România“, a declarat Yedil Utekov, Director Producție și Servicii Industriale al KMG International.

Rompetrol Rafinare rămâne singurul producător local care sprijină diverse industrii, oferind stabilitate și siguranță și demonstrându-se a fi un partener de încredere în România și în regiunea Mării Negre. Produsele finite din cadrul Diviziei de Petrochimie sunt utilizate în agricultură, industria alimentară și într-o varietate de domenii, de la bunuri de consum și produse de îngrijire personală, până la electronică, electrotehnică, industria auto, textilă și construcții. Peste 30 de sortimente specializate, cu mare valoare adăugată, sunt fabricate de Divizia de Petrochimie de la Petromidia.

O Investiție în Loc de Vânzare

Construită în 1988, Petrochimia de la Midia reprezenta cea mai modernă unitate de profil la acea vreme. În perioada pre-1990 existau platforme chimice și petrochimice semnificative în România, cu 73 de instalații petrochimice construite între 1960 și 1989, unele situate lângă marile rafinării, cum ar fi Petrobrazi, Arpechim, Petrotel și RAFO, toate închise, cu excepția Petromidia, care mai operează o divizie de petrochimie. Prin rafinăriile sale, Petromidia și Vega, care funcționează în sinergie, Rompetrol Rafinare oferă o gamă variată de produse de nișă. De asemenea, compania este singurul producător de bitum și hexan din România, acestea fiind fabricate în rafinăria Vega, deținută de KMG Internațional.

Divizia de Petrochimie de la malul mării a început producția de polimeri în primăvara anului 1988 cu Instalația de Polipropilenă (PP), care beneficia de suportul altor unități din zonă. Similar rafinăriei, Petrochimia continuă să joace un rol crucial în industria locală.

Instalațiile de polimeri de la Petromidia

În vara anului 1988, la Midia a fost pusă în funcțiune Instalația de Polietilenă de Înaltă Densitate (HDPE), iar în toamnă a început activitatea și Instalația de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE). Până la sfârșitul aceluiași an, Petromidia a livrat 11.000 de tone de polimeri destinați pieței interne.

În 1996, Instalația LDPE a fost oprită, având un parcurs marcat de multiple întreruperi, corelat cu funcționarea instalației de Piroliză, care producea etilena necesară. Aceasta a fost menținută în conservare până în 2005, când a intrat într-un program amplu de revizie și modernizare pentru a fi repornită.

În același timp, a fost construit în Portul Midia un terminal criogenic pentru aprovizionarea cu etilenă, dotat cu un braț marin de încărcare/descărcare. Acesta este singurul terminal marin de acest tip de la Marea Neagră și dispune de un rezervor cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone. Aceste facilități au fost realizate în urma unei investiții de aproximativ 30 de milioane de dolari, acum aproape 20 de ani.

Instalația LDPE a fost repornită în octombrie 2006 și a funcționat la parametri buni până în noiembrie 2023, când a fost decisă oprirea acesteia din cauza volatilității pieței de materie primă. În acea perioadă, ca și acum, instalația funcționa exclusiv cu materie primă de import.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *