Autorizație de construire pentru reabilitarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Luna trecută, Primăria Constanța a emis autorizația de construire necesară pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, la aproape trei ani după ce a fost eliberat certificatul de urbanism. În cadrul ședinței Consiliului Local Constanța programate pentru sfârșitul acestei luni, consilierii locali vor aproba proiectul și cheltuielile aferente, având ca scop obținerea de fonduri europene.
Proiectul de reabilitare
Proiectul intitulat „Reabilitarea și dotare Teatru Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» Constanța“, situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 97, vizează obținerea de finanțare în cadrul Programului Regional 2021-2027, având o valoare estimată de 118.062.380,53 lei, inclusiv TVA.
Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru acest obiectiv de investiții în noiembrie 2021, având numărul 3573/17.11.2021. În 2022, administrația locală a încredințat contractul pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare acestui obiectiv, care include studii de teren, expertiză tehnică, audit energetic, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, Proiect Tehnic, Documentația Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire, avize, precum și asistență tehnică pe parcursul procesului de reabilitare. Această documentație a fost realizată de Studio Art Construct SRL, pentru suma de 677.353,06 lei, fără TVA.
Reabilitarea Parcului Oleg Danovski
Reabilitarea va include și Parcul Oleg Danovski, cu o valoare totală a investiției de 11.854.062,10 lei, TVA inclus. După finalizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, Proiectului pentru Obținerea Autorizației de Construire, Proiectului Tehnic, Detaliilor de Execuție și Caietelor de sarcini, proiectul este acum în etapa achiziției execuției lucrărilor, iar procedura este în curs de desfășurare.
În parcul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ se vor desfășura lucrări complexe, care vor include revitalizarea și refacerea fondului dendrologic și a spațiilor verzi, reabilitarea aleilor, a instalațiilor și a rețelelor de iluminat public și monumental. De asemenea, se va realiza restaurarea și reorganizarea mobilierului urban deteriorat, amenajarea unui loc de joacă modern și implementarea unui sistem de irigație automatizat.
Un accent special va fi pus pe spațiul verde, unde vor fi montate rulouri de gazon, iar suprafața va fi reamenajată cu arbori și arbuști ornamentali. În centrul parcului vor fi plante de talie mică, iar pe margini se va introduce vegetație de diverse înălțimi, inclusiv pergole acoperite cu plante decorative. În plus, copacii care prezintă o stare fitosanitară precară vor fi înlocuiți cu arbori sănătoși.