Cristian Cealera publică lucrarea „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” (P)

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Lansare de carte la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează lansarea volumului „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”, scris de Cristian Cealera, pe data de 28 iulie 2025, la ora 17.00.

Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” din Constanța și își propune să aducă în atenția publicului o perioadă mai puțin discutată din istoria orașului, cunoscut în arhivele britanice sub numele de Kustendjie.

Despre comunitatea britanică din Kustendjie

Între anii 1857 și 1882, Constanța a fost locul unei comunități britanice ce număra aproximativ 100-150 de persoane, majoritatea angajați ai companiei Danube Black Sea Railway and Kustendjie Harbour (DBSR) și membrii ai familiilor acestora. În 1857, DBSR a obținut de la Imperiul Otoman concesiuni pentru construirea căii ferate Kustendjie-Tchernavoda și pentru exploatarea portului Kustendjie, ambele proiecte având un impact semnificativ asupra dezvoltării regiunii Dobrogea.

Conținutul lucrării

Volumul, rezultat al unei cercetări și documentări de peste cinci ani, include portrete ale unor personalități importante din comunitate, cum ar fi medici, ingineri, diplomați și funcționari, dar și poveștile de viață ale angajaților obișnuiți. Printre numele notabile se numără William Henry Cullen, frații Barkley, Abraham Irwin Bolton, Edward Harris al III-lea, Samuel White Baker, Florence Baker, Edith Perkins, Jack Streaver, Elijah Blunt și Frances Fremolut Sankey, fiecare având o contribuție semnificativă la istoria orașului Constanța.

Impactul asupra economiei locale

Comunitatea britanică a avut un rol esențial în dezvoltarea economică a orașului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-un context în care Dobrogea se afla sub stăpânirea Imperiului Otoman. După 1878, colonia a continuat să existe la Kustendjie, însă începând cu anul 1882, odată cu răscumpărarea concesiunilor de către Statul Român, majoritatea membrilor comunității britanice s-au întors în țara lor sau au căutat alte oportunități în lume.

„Vă așteptăm cu drag!”, transmit reprezentanții MINAC.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *