Elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța explorează comorile orașului vechi.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Evenimentul „Memoria orașului Constanța: Lăcașuri de cult”

Pe 20 mai 2025, a avut loc activitatea „Memoria orașului Constanța: Lăcașuri de cult”, un eveniment ce a inclus expoziție, vernisaj, dezbatere și proiect, organizat de Biroul de Informare Bibliografică Dobrogeană din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” și de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța. La eveniment au participat dr. Andreea-Cristina Mănăilă de la S.J.A.N. Constanța și elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, coordonați de dr. Cristina-Iulia Gîlă.

Expoziție și dezbatere

Conform reprezentanților Bibliotecii Județene, expoziția a inclus cărți, articole de presă și documente de arhivă, iar dezbaterea a fost centrată pe proiectul „Facts not Fiction”.

Despre proiectul „Facts not Fiction”

Proiectul „Facts not Fiction”, coordonat de EuroClio și având parteneri precum TerraForming, Institutul Intercultural Timișoara și Arolsen Archives, își propune să educe tinerii europeni pentru a se implica critic în analiza evenimentelor din secolul XX. Tinerii, prin cercetări locale, accesarea surselor istorice și colaborarea cu instituții, își dezvoltă abilitățile necesare pentru a împărtăși cunoștințele acumulate.

Apariția noilor media a facilitat accesul la istorie, dar a generat și incertitudini. Proiectul își propune să ajute tinerii să combată dezinformarea, devenind istorici informați cu sprijinul diferitelor expertize. Elevii din clasele a X-a G și a XI-a A de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” au efectuat o cercetare locală referitoare la viața locuitorilor din Constanța în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul elevilor

Elevii au denumit proiectul „Povestea din spatele bijuteriilor peste care s-a așternut praful”, au cercetat arhiva locală și arhive online, precum și biblioteci. Aceștia au căutat să identifice străzi și locuri de altădată, propunându-și să le ilustreze prin desene.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *