Entitățile legale pot aplica pentru Programul Rabla 2025 începând cu 29 mai.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Înscrierea în Programul Rabla 2025 pentru Persoane Juridice

Persoanele juridice de drept privat pot să se înscrie în Programul Rabla 2025 în intervalul 29 mai – 27 noiembrie, cu o alocare financiară de 670 de milioane de lei, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Beneficiile pentru Persoanele Juridice

Aceste entități vor avea acces la 60 de milioane de lei pentru achiziția autovehiculelor cu sisteme de propulsie termică și la 610 milioane de lei pentru cele 100% electrice și plug-in hibride. AFM va anunța în curând și datele pentru sesiunile de finanțare destinate persoanelor fizice, instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale, pentru a permite unui număr cât mai mare de români să profite de aceste oportunități.

Documentele Necesare pentru Înscriere

Solicitanții, persoane juridice de drept privat, trebuie să încarce următoarele documente în aplicația de aprobat: cererea de finanțare completată digital, semnată olograf sau cu semnătură electronică de către reprezentantul legal; cazier fiscal emis de ANAF pe numele solicitantului; certificat de atestare fiscală pentru bugetul de stat, emis de ANAF; certificat de atestare fiscală pentru bugetul local, emis de autoritatea locală unde se află sediul; și certificat de atestare fiscală pentru Fondul pentru mediu, emis de AFM.

În cazul certificatelor emise electronic, solicitantul trebuie să încarce fișierele recepționate, care trebuie să fie în termen de valabilitate la momentul înscrierii. O persoană juridică poate solicita mai multe ecotichete printr-o singură cerere de finanțare.

Sumele Alocate și Ecotichetelor

Pentru sesiunea de înscriere din 29 mai 2025, suma alocată este de 60 de milioane de lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (inclusiv GPL/GNC) sau a motocicletelor, și 610 milioane de lei pentru autovehiculele noi plug-in hibride sau motociclete electrice și autovehicule pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

În acest an, cuantumurile ecotichetelor sunt următoarele: 37.000 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 15.000 lei pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică; 12.000 lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; și 10.000 lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (inclusiv GPL/GNC) sau o motocicletă.

Verificarea Documentelor

AFM va analiza documentele depuse de persoanele juridice pentru a verifica conformitatea și îndeplinirea criteriilor de eligibilitate. După această analiză, solicitantul va fi notificat în aplicație dacă a fost „propus spre aprobat” sau „propus spre respingere”. Listele finale aprobate și respinse vor fi publicate pe site-ul instituției.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *