Veniturile și Cheltuielile Candidaților la Alegerile Prezidențiale
Veniturile totale raportate de candidații la alegerile prezidențiale au atins suma de 165 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 133 de milioane de lei, conform datelor furnizate de Expert Forum. Aceasta reprezintă cele mai mari venituri și cheltuieli înregistrate vreodată pentru un astfel de scrutin.
Veniturile pentru alegerile prezidențiale din 2025, care se estimează că vor continua să crească, se apropie de cele declarate în noiembrie, când suma a fost de 122 de milioane de lei. În această rundă electorală, contribuțiile candidaților au fost semnificativ mai mari, totalizând 55,9 milioane de lei, comparativ cu doar 11 milioane la alegerile din noiembrie. Transferurile de 108,5 milioane de lei au avut o valoare similară cu cea de la scrutinul anterior, când s-au declarat 110 milioane de lei. Cheltuielile sunt de două ori mai mari decât cele înregistrate la alegerile prezidențiale din 2019, când s-au raportat 78 de milioane de lei, și de patru ori mai mari comparativ cu cele din 2014.
Contribuțiile Candidaților
Contribuțiile candidaților au totalizat 55,9 milioane de lei, față de 38 de milioane de lei în primele trei săptămâni. Cel mai mult au declarat candidații independenți: Victor Ponta cu 33,9 milioane de lei și Nicușor Dan cu 17,8 milioane de lei. Lavinia Șandru a raportat 2,8 milioane de lei, iar Daniel Funeriu 800.000 de lei. Cristian Terheș a declarat 200.000 de lei, Silviu Predoiu 80.000 de lei, iar Ion John Banu Muscel 215.000 de lei. Ceilalți candidați, precum Crin Antonescu, George Simion, Elena Lasconi și Sebastian Popescu, nu au raportat contribuții din fonduri primite de ei.
Procentual, Victor Ponta a declarat cea mai mare sumă, reprezentând 60% din totalul contribuțiilor. Nicușor Dan a înregistrat 32% din fondurile totale raportate. Majoritatea acestor fonduri (99%) provin din împrumuturi, totalizând 55 de milioane de lei. Restul sumei se împarte între venituri proprii, cu 595.000 de lei, și donații de 35.000 de lei. Victor Ponta este singurul candidat care a raportat donații, iar venituri proprii au fost declarate de cinci candidați.
Transferurile Partidelor
Valoarea totală a transferurilor de fonduri raportate de cinci partide până la 30 aprilie a fost de 108 milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost transferați pentru candidatul Crin Antonescu (Alianța România Înainte), care a beneficiat de 80 de milioane de lei, astfel: PSD a contribuit cu 76 de milioane de lei, UDMR cu 2,4 milioane de lei, iar PNL cu 2 milioane de lei (toate transferurile fiind realizate din fonduri private, fără subvenții). PSD rămâne astfel principalul contributor la campania lui Crin Antonescu.
AUR a transferat pentru candidatul George Simion suma de 26,9 milioane de lei din împrumuturi, iar USR a raportat, în total, 1,2 milioane de lei. Celelalte partide nu au declarat subvenții.
Cheltuielile Candidaților
În total, candidații la alegerile prezidențiale din 2025 au cheltuit 133 de milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli au fost realizate de:
- Crin Antonescu / Alianța România Înainte – 64 milioane de lei – 48% din totalul cheltuielilor (61 de milioane de lei fiind cheltuiți de PSD).
- Victor Ponta – 32,7 milioane de lei – 24%
- Nicușor Dan – 17,5 milioane de lei – 13%
- George Simion (AUR) – 13 milioane de lei – 10%
- Lavinia Șandru (PUSL) – 1,8 milioane de lei
Cheltuielile candidaților în campania electorală
În perioada 4-29 aprilie, candidații au realizat cheltuieli semnificative pentru promovarea campaniei lor. Astfel, suma totală cheltuită a fost de 8,4 milioane de lei pentru serviciile de promovare oferite de Meta și 2,3 milioane de lei pentru cele de la Google.
Distribuția cheltuielilor
Din totalul cheltuielilor, 47% au fost alocate pentru servicii online, echivalente cu 62,8 milioane de lei. Reclamă în radio, televiziune și presă scrisă a constituit 28% din total, adică 38,1 milioane de lei. Cheltuielile pentru tipărituri au reprezentat 8%, ceea ce se traduce în 11,3 milioane de lei, iar alte cheltuieli au însumat 15%, adică 20 de milioane de lei.
Detalii despre alte cheltuieli
În categoria altor cheltuieli intră o varietate de costuri, printre care consultanța, vestimentația voluntarilor, serviciile unui mandatar financiar, închirieri de spații și transport.