Zestrea de nuntă a turcilor și tătarilor dobrogeni
Zestrea de nuntă a turcilor și tătarilor din Dobrogea include diverse tipuri de ștergare, cele mai impresionante fiind cele cunoscute sub denumirile „yüzbez” sau „cüzbez”. Aceste ștergare ceremoniale sunt brodate pe pânză provenită din Turcia, denumită „kawîrsîn”. Broderia, realizată pe gherghef, utilizează lână și bumbac în nuanțe vibrante precum roșu, albastru, indigo și verde, dar și fir metalic auriu, care dă impresia unor intarsii în textura materialului.
Ornamentele sunt plasate la capetele ștergarului, acesta fiind pliabil pentru a fi expus pe pereți în camera nupțială, unde joacă un rol decorativ important. Motivul central al ștergarului este arborele vieții, reprezentat în forma chiparosului. De o parte și de alta se află păsări, grupate câte două, înconjurate de motive florale supradimensionate. În simbolistica islamică, arborele vieții este asociat cu fertilitatea și regenerarea continuă, în timp ce păsările simbolizează nemurirea sufletului.
Designul este încadrat de două frize cu motive abstractizate, atât zoomorfe, cât și avimorfe, și flori dispuse în forme meandrice. Ștergarul de nuntă a fost realizat în primele decenii ale secolului XX și a fost achiziționat în 1974 din localitatea Valea Dacilor, județul Constanța. Prin Ordinul nr. 2250/04.05.2012, emis de Ministerul Culturii, acest obiect a fost clasificat în categoria juridică FOND.
Ștergarul de nuntă face parte din patrimoniul expus în cadrul expoziției temporare „Mozaic etnic dobrogean”, deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța, care va putea fi vizitată până pe 31 august 2025.