Fost lucrător vamal din Constanța, arestat pentru corupție, contestă măsura arestului
Un fost angajat al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, arestat în septembrie anul trecut în cadrul unui dosar de corupție, încearcă să obțină înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai ușoară. Cu toate acestea, cererea sa a fost respinsă de judecători.
Dorel-Emanuel Petcu, trimis în judecată alături de alți inculpați din același dosar, se află în arest preventiv. Acesta a fost suspendat din funcția de lucrător vamal și ulterior angajat de o societate privată din port. Petcu este acuzat de complicitate la luarea de mită, în formă continuată, constituirea unui grup infracțional organizat și distrugerea de probe.
Recent, Tribunalul Constanța a confirmat legalitatea arestului preventiv și a decis prelungirea acestuia cu 30 de zile, până pe 5 iunie. Petcu a contestat această decizie la Curtea de Apel, sperând să fie eliberat după mai bine de șase luni de detenție. Pe 13 mai, instanța superioară i-a respins contestația, ceea ce înseamnă că acesta va rămâne în arest preventiv pentru o perioadă suplimentară.
Detalii despre activitățile infracționale
Conform rechizitoriului procurorilor, în anul 2024, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud a fost implicat într-un grup infracțional organizat, care includea inculpații Sunai Cadîr, Marius Oprea și Dorel-Emanuel Petcu. Scopul acestui grup era de a obține mită de la importatorii de mărfuri prin intermediul unor comisionari vamali, în schimbul accelerării formalităților vamale.
Sumele cerute ca mită variau între 100 și 700 de dolari pe container, în funcție de tipul mărfii și de naționalitatea importatorului. Sunai Cadîr, șeful biroului, l-a desemnat pe Marius Oprea să colecteze mita, în timp ce Dorel-Emanuel Petcu avea rolul de a transporta banii în locuri sigure.
În perioada 13 iunie – 12 septembrie 2024, Marius Oprea a primit, atât direct cât și indirect, suma totală de 58.950 de dolari, 2.300 de euro și 22.600 de lei de la importatori, pentru a grăbi procesarea declarațiilor vamale. Oprea recompensa colegii care răspundeau solicitărilor sale cu sume din mita primită, iar mai mulți inspectori vamali au beneficiat de sume între 800 și 4.800 de dolari.
La data de 12 septembrie 2024, Marius Oprea a fost prins în flagrant de procurori, după ce a primit o sumă de bani de la un comisionar vamal.
Infracțiune Flagrantă și Distrugerea Dovezilor
Un incident recent a implicat un individ numit Dorel-Emanuel Petcu, care a fost acuzat de luare de mită. În urma constatării infracțiunii flagrante, acesta ar fi acționat rapid, luând de pe biroul său un document olograf de dimensiuni 5 cm x 10 cm. Documentul respectiv se afla în apropierea sumelor de bani oferite drept mită, iar Petcu l-ar fi distrus prin înghițire. Această acțiune avea scopul de a împiedica aflarea adevărului în cadrul anchetei penale.
Autoritățile au dispus măsuri asigurătorii pentru confiscarea specială a sumelor de bani implicate în acest caz.