Responsabilitatea paternă și consecințele neplății pensiei alimentare
Mulți părinți nu conștientizează responsabilitatea care le revine odată cu nașterea unui copil. Disensiunile dintre un cuplu și despărțirea lor nu ar trebui să devină o povară pentru copil. În acest sens, legislația prevede măsuri clare. Recent, un bărbat a primit o condamnare la închisoare cu suspendare pentru neplata pensiei alimentare datorate fiicei sale care se află la studii. Acesta a declarat că va lăsa casa fiicei, dar că nu va plăti pensia alimentară, motiv pentru care a fost acuzat de abandon de familie și condamnat.
Pe 10 noiembrie 2021, instanța a decis că inculpatul are obligația de a plăti fiicei sale o pensie lunară de întreținere echivalentă cu 25% din salariul minim net pe economie, începând cu 23 martie 2021, până la finalizarea studiilor de către aceasta, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Cu toate acestea, bărbatul a omis, cu rea-credință, să plătească pensia stabilită timp de trei luni. În consecință, pe 31 martie 2021, fiica a depus o plângere penală împotriva tatălui său.
„Am discutat de mai multe ori cu tata, rugându-l să își respecte obligațiile, dar el îmi promitea că va plăti, iar acest lucru nu s-a întâmplat. După ce am depus plângerea, l-am informat din nou, iar el a spus că nu are bani deoarece nu are un loc de muncă stabil“, a declarat fiica în fața instanței.
Judecătorii, având în vedere probele și declarațiile inculpatului, au constatat că neplata pensiei alimentare este rezultatul relei-credințe a acestuia, care a arătat o indiferență totală față de nevoile fiicei sale, afectându-i astfel parcursul în viață. Inculpatul a recunoscut că „NU am plătit nicio sumă, dar i-am promis că îi voi lăsa casa construită de mine. Nu am de gând să achit suma stabilită de instanță“. Indiferent de natura veniturilor sale, inculpatul avea obligația de a plăti pensia, iar această responsabilitate persistă chiar și în absența unui venit constant, principala preocupare fiind interesul superior al copilului.
Inculpatul, fiind apt de muncă, ar fi trebuit să caute toate formele de angajare disponibile, chiar și în perioadele fără un loc de muncă stabil, pentru a putea face față obligațiilor sale financiare față de fiica sa.
Condamnare pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere
Un bărbat a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere față de fiica sa. Instanța a constatat că inculpatul a demonstrat o pasivitate evidentă în asigurarea unor mijloace de trai, chiar și la un nivel minim. De asemenea, a fost evidențiată lipsa de interes a acestuia pentru bunăstarea și dezvoltarea personală a fiicei sale.
Magistrații au subliniat că astfel de comportamente constituie o încălcare flagrantă a obligațiilor de întreținere, realizată cu rea-credință din partea inculpatului.