În memoria lui Constantin Dinischiotu, regizorul care a avut un impact semnificativ asupra spectacolelor din Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Constantin Dinischiotu: Un Regizor de Excepție al Teatrului Românesc

Pe 11 mai 1927, la București, se năștea Constantin Dinischiotu, un regizor remarcabil care avea să devină o figură emblematică în cadrul Teatrului de Stat Constanța și al Teatrului Fantasio.

Fostul secretar literar Jean Badea, în volumul său „Dulcea povară”, îl descrie pe Dinischiotu ca pe un expert al teatrului, având cunoștințe profunde și variate, rar întâlnite la alte personalități din acest domeniu.

Constantin Dinischiotu a finalizat studiile liceale la Gheorghe Șincai din București, continuând cu studii superioare la Facultatea de Litere și la Facultatea de Drept a Universității București, între anii 1945 și 1949.

Pe parcursul anilor de studiu, mai exact între 1947 și 1948, a ocupat funcția de regizor tehnic la Teatrul Sărindar al Mariei Filotti și a fost asistent de regie la facultățile artistice ale Armatei.

Între 1950 și 1951, a participat la cursuri de perfecționare la Institutul de Artă Cinematografică din București.

Cariera sa profesională l-a purtat prin diverse teatre, inclusiv Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde a fost asistent de regie între 1952 și 1953, și Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, unde a fost regizor și director între 1953-1958 și 1967-1974. De asemenea, a activat la Teatrul Valea Jiului din Petroșani (1958-1959), Teatrul de Stat Constanța (1959-1967), Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani (1974-1977), Teatrul Fantasio din Constanța (1991-1994), Teatrul „Fani Tardini” din Galați (1995-1996), Teatrul „G.A. Petculescu” din Reșița (1996-1997) și Teatrul „G. Bacovia” din Bacău (1999-2000).

În afara activității teatrale, Dinischiotu a fost regizor artistic la Radioteleviziunea Română timp de 17 ani, între 1977 și 1994.

Printre spectacolele pe care le-a regizat la Constanța se numără titluri precum „A doua dragoste”, „Cercul pătrat”, „Chirița în provincie”, „Câinele grădinarului”, „Clipa” și multe altele. A pus în scenă lucrări ale unor autori de renume precum Lope de Vega, Carlo Goldoni, Molière, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale și Mihail Sebastian.

Regia sa a fost un cadru propice pentru debutul unor actori de valoare, printre care Liliana Tomescu, Ștefan Iordache și Anca Pandrea.

Jean Badea a subliniat modul său de a lucra, evidențiind că, deși nu era întotdeauna bine primit de unii actori sau funcționari, reușea să-i motiveze și să-i implice în munca artistică, promovându-i și oferindu-le oportunități de afirmare în domeniu. Era un susținător fervent al serviciului public, organizând spectacole chiar și în cele mai dificile condiții, demonstrând astfel dedicarea sa față de public.

Dedicația unui Regizor

Cu fruntea sus, fără a se plânge, acesta este singurul regizor pe care l-am întâlnit capabil să stabilească și să respecte data premierei, anunțată încă din prima zi de repetiție.

Chiar dacă, pentru a atinge acest obiectiv, atelierele de croitorie sau tâmplărie erau nevoite să lucreze între 10 și 12 ore pe zi, iar actorii participau la repetiții și în timpul nopții, eforturile depuse au fost demne de apreciat.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *