INS: Creșterea de 6,4% a câștigului salarial mediu net în luna martie

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Câștigul salarial mediu net în martie 2025

Câștigul salarial mediu net a ajuns la 5.691 lei în luna martie 2025, înregistrând o creștere de 340 lei (+6,4%) comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. De asemenea, câștigul salarial mediu brut a fost de 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mult decât în februarie 2025.

Domeniile cu cele mai mari și cele mai mici salarii

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au observat în sectorul fabricării produselor din tutun (14.768 lei) și în activitățile de servicii în tehnologia informației (13.697 lei). În contrast, cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri și restaurante (3.279 lei) și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.410 lei).

Comparativ cu anul precedent

Față de martie 2024, câștigul salarial mediu net a crescut cu 9,8%. Indicele câștigului salarial real a fost de 104,7% în martie 2025 comparativ cu aceeași lună a anului trecut și de 106,1% față de februarie 2025. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 264,4%, fiind cu 15,1 puncte procentuale mai mare decât în februarie 2025.

Fluctuațiile câștigului salarial

Institutul Național de Statistică subliniază că fluctuațiile câștigului salarial se datorează, în principal, acordării premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile de referință (decembrie, martie/aprilie). Acestea pot influența semnificativ creșterile sau scăderile salariilor, estompând variațiile lunare pe parcursul anului. Evoluția câștigului salarial real este influențată atât de modificările câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Creșterile din martie 2025

În martie 2025, câștigul salarial mediu net a crescut în majoritatea domeniilor economice, datorită acordării de prime ocazionale (trimestriale, anuale, pentru performanțe excepționale sau pentru sărbătorile de Paște), ajutoarelor bănești și altor beneficii. De asemenea, creșterile au fost alimentate de realizările de producție și încasările mai mari. Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost observate în fabricarea produselor din tutun (+36%), intermedieri financiare (+25,5%) și în activități de editare, fabricarea băuturilor, precum și în alte domenii, cu procente între 12,5% și 22,5%.

Domeniile cu scăderi salariale

Pe de altă parte, câteva domenii au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net comparativ cu februarie 2025, în special din cauza premiilor ocazionale acordate în lunile anterioare, cum ar fi primele anuale sau cele pentru performanțe deosebite.

Scăderi și creșteri ale câștigului salarial mediu net

Recent, au fost observate scăderi ale câștigului salarial mediu net, influențate de nerealizările de producție și de încasările reduse, în funcție de contractele și proiectele derulate. Activitățile auxiliare pentru intermedieri financiari, asigurări și fonduri de pensii au înregistrat o scădere semnificativă de 14,8%. De asemenea, sectorul transporturilor pe apă, precum și cel al fabricării calculatoarelor și produselor electronice și optice, au avut scăderi cuprinse între 3% și 8%.

Creșteri în sectorul bugetar

În contrast, în sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă. Astfel, învățământul a înregistrat o creștere de 3,7%, datorită reluării plății cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, sectoarele de sănătate și asistență socială au avut o creștere de 1,7%, în timp ce administrația publică a înregistrat o creștere de 1 leu.

Determinarea câștigului salarial mediu brut

Conform Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu brut lunar este calculat prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, profitul net și alte fonduri, excluzând sumele compensatorii și cele plătite retroactiv pentru drepturile bănești câștigate în instanță aferente anilor anteriori, la numărul mediu al salariaților.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *