IPS Teodosie transmite un mesaj cu ocazia marilor sărbători ce se apropie în Constanța.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 569

Sursa foto:

0:00

Ziua Marinei Române: Tradiție și Ocrotire

Ziua Marinei Române este celebrată anual pe 15 august, coincizând cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, considerată ocrotitoarea marinarilor din întreaga lume. Această zi reprezintă atât o sărbătoare civilă, cât și una militară, fiind marcată de autoritățile publice și instituțiile statului prin organizarea de programe și manifestări evocatoare, care respectă tradițiile poporului român. Ceremoniile militare și religioase sunt coordonate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.

Instituirea acestei zile a fost realizată prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial pe 1 octombrie 2004. Din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională, subliniind importanța sa în cultura românească.

Mesajul IPS Teodosie cu ocazia Adormirii Maicii Domnului

Cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din 15 august 2024, IPS Teodosie a transmis un mesaj în care a subliniat legătura profundă dintre cei care navighează pe mare și Maica Domnului, care îi protejează. Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că această zi a fost stabilită ca sărbătoarea principală a marinarilor, evidențiind astfel tradiția și credința ortodoxă a poporului român.

Istoria Zilei Marinei Române

Prima aniversare a Zilei Marinei Române a avut loc în 1902, pe 15 august, în strânsă legătură cu sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor. Evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a ofițerilor Diviziei de Mare. Pe faleza Cazinoului s-au desfășurat manifestări ample, inclusiv spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

În 1912, sărbătoarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Regina Elisabeta, iar inițiativa organizării a aparținut Societății „Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanța. De-a lungul anilor, manifestările au crescut în amploare și spectaculozitate, în special în perioada interbelică, fiind sprijinite de Liga Navală Română, Yacht Clubul Regal Român și Asociația Marinarilor Civili Regina Elisabeta.

De asemenea, cu ocazia Zilei Marinei, M.S. Regele Carol al II-lea a decis ca singura școală pentru marinarii români să poarte numele de Școala Navală a Majestății Sale Mircea și a instituit „Medalia Maritimă”, care în 1938 a fost transformată în „Virtutea Maritimă”.

Distribuie acest articol