Judecătoarea Ancuța Popoviciu din Constanța obține o victorie la ICCJ în cazul lui Vlad Pascu, în confruntarea cu CSM.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Judecătoarea Ancuța Popoviciu și scandalul de la 2 Mai

Judecătoarea de la Constanța a devenit subiect de discuție publică în urma dosarului accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu. Aceasta a stârnit controverse după ce, la primul termen al procesului, a întrebat dacă unul dintre cei doi tineri decedați în accident era prezent în sală.

Suspendarea din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu pentru o perioadă de patru luni. Aceasta a fost acuzată de nerespectarea normelor legate de studiul dosarului și pregătirea judecății, precum și de gestionarea necorespunzătoare a procesului, chiar și în condițiile în care magistratul fusese anterior sancționat pentru aceeași abatere disciplinară.

Decizia instanței supreme

Hotărârea Secției pentru judecători în materie disciplinară din 27 noiembrie 2024 a fost pronunțată pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență. Aceasta a fost supusă recursului în termen de 15 zile la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Judecătoarea a contestat decizia, iar pe 12 mai 2025, Instanța Supremă a anulat suspendarea.

Decizia Completului de cinci judecători

Completul de la ICCJ a decis să admită recursul formulat de judecătoarea Popoviciu împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 27 noiembrie 2024. Instanța a anulat decizia anterioară și, rejudecând, a respins acțiunea disciplinară inițiată de Inspecția Judiciară, considerând-o neîntemeiată. Această decizie este definitivă.

Precedentele suspendări

Ancuța Popoviciu a mai primit două suspendări din funcție într-un interval de două luni. Prima suspendare a fost impusă de CSM pentru o durată de trei luni, ca urmare a lipsei de celeritate în gestionarea a 120 de dosare și pentru neglijența gravă în cadrul procesului lui Vlad Pascu. Inspecția Judiciară a început verificări privind comportamentul judecătoarei în sala de judecată.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *