Biografia lui Marius Țeicu
Marius Țeicu s-a născut în Reșița, județul Caraș-Severin, pe 9 mai 1945. Ca și compozitor, a urmat Liceul de Muzică din Timișoara, pe care l-a absolvit în 1963. Ulterior, s-a mutat în București, unde a devenit student al Academiei de Muzică, absolvindu-se în 1968, cu specializarea în dirijat.
Contribuții muzicale
Creațiile sale muzicale includ peste 500 de melodii de muzică ușoară, multe dintre acestea fiind difuzate pe posturi de radio și televiziune. Marius Țeicu a compus partituri pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, spectacole pentru copii și tineret, show-uri de televiziune, muzică pentru copii și operetă.
Colaborări și interpretări
În calitate de compozitor, a colaborat cu numeroase voci de marcă ale muzicii ușoare românești din ultimele decenii ale secolului XX, printre care se numără Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Olimpiu Panciu și Carmen Rădulescu. De asemenea, a fost și interpret vocal ocazional, făcând parte dintr-o trupă numită „Un trio formidabil”, alături de Olimpia Panciu și Mihai Constantinescu, activă în anii ’70.
Prezențe și recunoaștere
Marius Țeicu a fost prezent la Constanța cu musicaluri și spectacole de revistă. A fost recompensat de mai multe ori la Festivalul Mamaia, inclusiv cu diploma de excelență pentru întreaga carieră artistică în 2003. A fost membru în juriile festivalurilor „Cerbul de aur”, „Mamaia”, „Mamaia copiilor”, „Melodiile Bucureștilor” și la concursurile „Steaua fără nume” și „Ploaia de stele”. De asemenea, a susținut spectacole în Germania, Polonia, SUA, Canada și Rusia.
Activitate didactică
Ca profesor, Marius Țeicu a predat între 1968 și 1974 la Școala Populară de Artă din București, la catedra de Muzică Ușoară. Între 1991 și 2002, a fost profesor la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Ecologice din București, iar ulterior a predat la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret”.