Medicul care a efectuat anestezia unei paciente decedate a fost eliberat din arest și trebuie să plătească despăgubiri semnificative.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Cazul Corneliei Asandei: Achitare după Acuzații de Malpraxis

Un medic anestezist, acuzat de malpraxis cu mai bine de zece ani în urmă, a fost achitat de către instanța de fond de acuzațiile de ucidere din culpă. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel, care a stabilit că fapta penală pentru care era acuzată s-a prescris.

Cazul o vizează pe Cornelia Asandea, specialist în anestezie și terapie intensivă, care ar fi administrat o dozare excesivă de anestezic unei paciente, contribuind astfel la decesul acesteia. Procesul a fost deschis cu mulți ani în urmă, iar în contextul acestuia s-au solicitat daune morale semnificative.

Medicul se afla într-o echipă de specialiști la o clinică privată și a efectuat o histerectomie totală cu anexectomie bilaterală asupra unei paciente în vârstă de 55 de ani, care a fost considerată în mod eronat ca având nevoie de intervenție urgentă. Pacienta nu fusese stabilizată preoperator din punct de vedere tensional și glicemic, iar anestezia peridurală a fost realizată cu o dozare necorespunzătoare a substanței Ropivacaină, ceea ce a dus la disfuncții cardio-vasculare severe în timpul intervenției.

De asemenea, s-a constatat că medicul nu a efectuat o resuscitare adecvată și promptă, ceea ce a dus la instalarea encefalopatiei anoxice ireversibile. Victima a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde, pe 12 februarie 2012, a suferit un stop cardiac și a decedat. Instanța a stabilit o legătură directă între acțiunile medicului și moartea pacientei.

Cazul a fost preluat de Parchet, iar pe 3 februarie 2014, a fost demarată urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ancheta a fost extinsă și la alți medici implicați în incidentul fatal.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța pe 22 iunie 2018. Instanța a reținut că, pe 12 februarie 2012, la ora 1:10, o pacientă internată cu diagnosticul de „comă profundă, histerectomie recentă – status postresuscitare“ a decedat în Secția Chirurgie, fiind transferată de la clinica Rocomed, unde suferise intervenția chirurgicală. Moartea pacientei, survenită la 55 de ani, a fost determinată de stop cardiac, pe fondul unei encefalopatii anoxice cauzate de lipsa prelungită de perfuzie cerebrală, instalată în urma colapsului sistemic în timpul operației din 30 ianuarie 2012.

Decizie Judecătorească în Cazul Cornelia Asandei

Un caz recent a adus în atenția publicului o tragedie medicală, în care o pacientă a suferit o comă din care nu a mai reușit să se recupereze, având ca urmare o infecție respiratorie severă. Aceasta a fost determinată de o tulburare majoră a ritmului cardiac, respectiv fibrilație și tahicardie ventriculară, probabil cauzată de o administrare necorespunzătoare a anesteziei peridurale cu Ropivacaină. În special, s-au evidențiat o dozare excesivă și o modalitate de administrare prin injectare în bolus, contrar metodei continue care fusese planificată inițial, conform documentelor prezentate în instanță.

În timpul procesului, instanța a solicitat o expertiză medico-legală suplimentară pentru a răspunde întrebărilor formulate de apărătorul inculpatei, Cornelia Asandei. Aceasta nu a avut ocazia să propună obiective în etapa de urmărire penală, ceea ce a fost considerat esențial pentru respectarea dreptului său la apărare și principiul egalității.

După examinarea rapoartelor Institutului de Medicină Legală și a probelor disponibile, instanța a concluzionat că nu există o legătură de cauzalitate între acțiunile inculpatei și decesul victimei. Astfel, pe 29 decembrie 2023, Judecătoria Constanța a decis achitarea doctoriței pe latura penală a cauzei, lăsând deschisă latura civilă, având în vedere că familia victimei s-a constituit parte civilă pentru diverse sume de bani, ca despăgubiri.

În continuare, doctorița Cornelia Asandei a contestat sentința Judecătoriei, la fel ca și clinica Rocomed, care are obligația de a răspunde civil, fiind considerată parte responsabilă. Conform legii penale, faptele s-au prescris în 2020, aspect confirmat de judecătorii care au evaluat apelul.

Decizia instanței din 5 mai a stabilit încetarea procesului penal împotriva Corneliei Asandei, datorită intervenției prescripției răspunderii penale. Totuși, inculpata a fost obligată să plătească 6.134 de lei ca daune materiale, plus 80.000 de lei daune morale către partea civilă, precum și 9.000 de lei cheltuieli de judecată. Sentința este definitivă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *