Ministerul Culturii promite recuperarea pieselor furate din Tezaurul dacic.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Incident grav la Muzeul Drents din Assen

Pe 25 ianuarie 2025, un incident major a avut loc la Muzeul Drents din Assen, Olanda, în contextul expoziției intitulate „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a provocat distrugerea unui zid al spațiului expozițional, facilitând accesul mai multor indivizi în interiorul muzeului.

În urma acestui jaf, au fost furate patru artefacte extrem de valoroase: coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr. Aceste obiecte sunt considerate printre cele mai importante bunuri ale patrimoniului național românesc, conform unei declarații a Ministerului Culturii.

Detalii despre spargere

Conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze au confirmat că spargerea a fost efectuată cu ajutorul unui exploziv, care a fost utilizat pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate erau asigurate conform legislației românești și standardelor internaționale pentru organizarea expozițiilor.

Colaborare internațională pentru recuperarea artefactelor

Muzeul Național de Istorie a României colaborează activ cu Muzeul Drents, precum și cu autoritățile din Olanda și România, pentru a sprijini ancheta în desfășurare și pentru a facilita recuperarea rapidă a artefactelor furate. Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și lucrează îndeaproape cu instituțiile relevante din ambele țări pentru a asigura recuperarea acestor piese valoroase.

Despre expoziție

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” a fost deschisă publicului pe 7 iulie 2024 și urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, atrăgând peste 77.000 de vizitatori. Aceasta a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României, și a fost realizată în colaborare cu mai multe muzee din țară, printre care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Județean Buzău.

Ministerul Culturii se angajează să comunice constant cu MNIR, MAE și partenerii olandezi, asigurând publicul că va lua toate măsurile necesare pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *