Peste 200 de arheologi se reunesc la Constanța pentru Sesiunea Națională de Rapoarte organizată de MINAC.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în colaborare cu Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Constanța pentru a organiza, în perioada 28-30 mai 2025, cea de-a 59-a ediție a „Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice”. Acest eveniment va aduna peste 200 de specialiști din toată țara, care vor prezenta rezultatele cercetărilor arheologice preventive și sistematice efectuate în anul 2024.

Ceremonia de deschidere

Ceremonia de deschidere a sesiunii va avea loc miercuri, 28 mai, la ora 11:00, în sala „Remus Opreanu” din cadrul Consiliului Județean Constanța, unde se vor afla președintele consiliului, reprezentanți ai Ministerului Culturii și membri ai Comisiei Naționale de Arheologie.

Secțiunile sesiunii științifice

Sesiunea științifică se va desfășura pe patru secțiuni distincte: Arheologie Preistorică, Arheologia Epocii Fierului, Arheologie Greaco-Romană și Arheologie Medievală. Lucrările sunt programate să aibă loc în sălile de conferințe ale Hotelului Continental-Forum, situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39B-41.

Inaugurarea punctului muzeal „Cetatea Carsium”

În ultima zi a manifestării, vineri, 30 mai, va fi inaugurată oficial noua locație muzeală „Cetatea Carsium”, care va adăuga valoare patrimoniului turistic și cultural al județului Constanța.

Importanța evenimentului pentru Constanța

Găzduirea acestei sesiuni constituie un moment deosebit pentru MINAC și pentru orașul Constanța, o metropolă modernă ce se suprapune peste vestigiile antice ale Tomisului. Orașul și întreaga regiune dobrogeană reprezintă un muzeu în aer liber, presărat cu situri arheologice, iar organizarea acestui eveniment pe țărmul Pontului Euxin este o recunoaștere a bogatului patrimoniu istoric și cultural din zonă.

Revitalizarea cercetării arheologice

Acest eveniment face parte dintr-un proiect mai amplu de revitalizare a cercetării și valorificării patrimoniului arheologic din Constanța, desfășurat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, cu sprijinul constant al Consiliului Județean Constanța.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *