Protest în memoria deținuților politici implicați în reabilitarea Cazinoului, organizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Conferință de presă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va organiza pe 14 mai 2025, la ora 11:30, o conferință de presă, în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România.

Evenimentul marchează inițiativa de a ridica o placă memorială dedicată deținuților politici români anticomuniști care au contribuit la restaurarea Cazinoului din Constanța după cel de-al Doilea Război Mondial. Ceremonia de dezvelire a plăcii va avea loc în aceeași zi, la ora 12:30, pe faleza orașului, în apropierea Cazinoului.

Detalii despre conferință

Conferința de presă se va desfășura la sediul MINA Constanța, situat pe strada Arhiepiscopiei nr. 7, și va fi prezentată de dr. Delia Roxana Cornea, manager al MINAC, alături de doamna Moica Niculina, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Leonard Câmpeanu, președinte AFDPR București, și publicistul Apollon Cristodulo, fiul fostului deținut politic, arhitect Ion Cristodulo.

Reabilitarea Cazinoului

În perioada 2020-2023, lucrările de reabilitare a Cazinoului au descoperit diverse artefacte, inclusiv bilete scrise cu creionul pe hârtie de sac, care confirmă mărturiile referitoare la implicarea a aproximativ 100 de deținuți politici din coloniile de muncă de la Canal în refacerea acestei clădiri emblematice, în anii 1951-1953.

După finalizarea restaurării, Cazinoul își va redeschide porțile, oferind un moment prielnic pentru a aduce aminte de cei care, în timpul represiunii comuniste staliniste, au contribuit semnificativ la reabilitarea acestei clădiri simbol. Asociația Foștilor Deținuți Politici Români va dezveli placa memorială pe faleza orașului, în apropierea Cazinoului.

Invitație la omagiu

„Vă invităm să ne alăturați în a aduce un modest omagiu tuturor celor care au trecut prin închisorile comuniste, și în special celor 100 de deținuți politici anticomuniști care, în ciuda suferințelor îndurate, au muncit pentru refacerea Cazinoului. Poveștile lor de viață merită să fie cunoscute”, declară reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *