Reînceperea procesului dintre Black Waves Center SRL și Apele Române
Procesul inițiat în 2021 de către Black Waves Center SRL, o firmă condusă de Adriana Strutinsky, împotriva Apei Române, va fi reluat de la zero. Instanța de apel a decis anularea sentinței anterioare, care respinsese acțiunea societății, și a dispus rejudecarea cazului.
Acest litigiu, care a fost soluționat pe fond acum un an la Judecătoria Constanța, a fost declarat inadmisibil. Black Waves Center SRL a formulat o „acțiune în răspundere contractuală”, solicitând recuperarea unei sume de bani de la Apele Române pentru un sector de plajă pe care nu a mai avut posibilitatea să-l folosească. Reclamanta susține că a achitat chiria, dar din cauza nepredării subsectorului de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, plaja nu a fost accesibilă.
În acest context, firma a solicitat înapoierea sumei de 93.428,74 lei, corespunzătoare chiriei pentru sezonul estival 2021, conform Contractului de închiriere nr. 2386/2014. De asemenea, Black Waves Center a cerut anularea mai multor facturi emise de ABADL, totalizând 40.635,74 lei, 54.180,98 lei, 1.304,40 lei, 256,01 lei și 418,55 lei.
Reclamanta a argumentat că acest contract de închiriere, care permitea utilizarea unui sector de plajă de 7.151 mp pe o perioadă de zece ani, până la 15 octombrie 2023, a fost afectat de implementarea abuzivă a proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014 – 2020)” de către Apele Române, care nu a ținut cont de interesele agenților economici cu care avea contracte de închiriere. De asemenea, Apele Române nu au predat subsectorul de plajă, ceea ce a dus la notificarea acestora și la somarea de a respecta termenii contractuali.
În ciuda notificărilor, Apele Române nu au reacționat, iar reclamanții nu au fost informați despre rezilierea contractului începând cu 20 august 2021. Sentința civilă a Judecătoriei din mai 2024 a respins acțiunea Black Waves Center ca inadmisibilă, dar firma a contestat această decizie la Tribunal.
În urma apelului, pe 14 mai, instanța de apel a anulat sentința din 2024 și a trimis dosarul înapoi la Judecătoria Constanța pentru rejudecare. Decizia instanței a fost comunicată părților, iar apelul are drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.