România aduce o piatră simbolică la Crucea Europei, reprezentând patrimoniul geologic național.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Participarea României la Crucea Europei

Autoritatea Națională pentru Cercetare din România a anunțat implicarea țării noastre în proiectul Crucea Europei, o inițiativă simbolică inițiată de guvernul landului Austria Superioară și Reprezentanța Comisiei Europene în Austria. Evenimentul recent s-a desfășurat pe vârful Feuerkogel, un loc deosebit din punct de vedere natural, România fiind reprezentată de Ramona Bălășcuță, director al Muzeului Geologic Național.

Despre Crucea Europei

Crucea Europei este un monument simbolic situat pe vârful Alberfeldkogel, la o altitudine de 1.709 metri, în masivul Höllengebirge, în apropierea stațiunii montane Feuerkogel și a localității Ebensee. Inaugurat pe 23 iunie 2006, cu ocazia președinției Austriei la Consiliul Uniunii Europene, monumentul are o înălțime de 5 metri și este format din 25 de cuburi, fiecare reprezentând un stat membru al Uniunii Europene de atunci. Fiecare cub conține o rocă din țara respectivă, simbolizând unitatea în diversitate. Proiectul a fost realizat cu ajutorul a peste 100 de elevi de la liceul tehnic HTL Wels, colaborând cu organizația Naturfreunde Ebensee și sprijinul companiilor locale.

Contribuția României

România a contribuit la acest proiect cu calcar provenit din Albești. Această alegere are o semnificație aparte, dat fiind că roca a fost utilizată de sculptorul Constantin Brâncuși pentru celebra sa operă „Masa Tăcerii”. Un duplicat al probei montate în Crucea Europei, numit “Proba Martor”, va fi expus permanent la Muzeul Geologic Național, oferind vizitatorilor din România oportunitatea de a aprecia semnificația acestui gest de diplomație culturală și științifică.

Semnificația participării

În contextul celebrării a 75 de ani de la Declarația Schuman, 20 de ani de la semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană și 30 de ani de apartenență a Austriei la UE, participarea României subliniază angajamentul față de valorile europene și colaborarea în domeniul cercetării, educației și protejării patrimoniului geologic.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *