Prețurile cărnii de porc în România
Prețurile cărnii de porc la poarta fermei în România au revenit la nivelul de la începutul anului, după o creștere semnificativă de peste 19% în luna aprilie, cea mai mare din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, carnea de porc românească continuă să fie printre cele mai accesibile din blocul comunitar, indicând o piață care încearcă să recupereze decalajele față de celelalte state membre.
Creșterea prețului carcasei de porc
Conform datelor Comisiei Europene, prețul mediu al carcasei de porc de tip S a ajuns în România, în săptămâna care a început pe 28 aprilie, la 186,62 euro pentru suta de kilograme. Aceasta reprezintă o majorare de 19,2% față de luna precedentă și un avans de 3% comparativ cu săptămâna anterioară. Deși această evoluție este remarcabilă, România se află încă printre ultimele locuri în ceea ce privește prețul cărnii de porc, fiind depășită doar de Slovacia (170,2 euro/100 kg) și Olanda (177 euro/100 kg).
Comparativ cu media europeană
La nivel european, media prețurilor pentru carnea de porc a crescut în aceeași perioadă la 211,6 euro suta de kilograme, înregistrând o creștere de 3,9% față de luna anterioară și 0,5% față de săptămâna precedentă. Doar Danemarca și Ungaria mai au prețuri sub pragul de 200 de euro, ceea ce subliniază întârzierea României în alinierea la standardele europene.
Istoricul prețurilor cărnii de porc
România nu a mai avut un preț mediu de peste 200 de euro/100 kg din prima săptămână a lunii ianuarie 2025, când prețul carcasei S a atins temporar 201,4 euro. De atunci, cotațiile s-au menținut constant sub acest prag, în ciuda presiunilor generate de creșterea costurilor de producție și de concurența cu importurile mai costisitoare.
Compararea cu anul precedent
Comparativ cu un an în urmă, carnea de porc din România este acum cu 15,4% mai ieftină, ceea ce reprezintă a doua cea mai mare scădere anuală din UE, după Slovacia, unde prețurile au scăzut cu 23,2%. În același interval, media europeană a scăzut cu doar 4,8%, subliniind discrepanțele dintre piața românească și celelalte piețe comunitare.
Implicarea asupra fermierilor și consumatorilor
Această evoluție a prețurilor are implicații semnificative pentru fermierii români, care încearcă să recupereze ecartul competitiv față de restul Europei, dar și pentru consumatori, care ar putea resimți în curând majorări de prețuri în magazine, dacă tendința ascendentă se va menține.