Noul cadru organizatoric al Consiliului Județean Constanța
La începutul acestui an, Consiliul Județean Constanța a aprobat o nouă organigramă, care prevede o reducere semnificativă a numărului de posturi, de la 296 la 214. Această reorganizare ar putea conduce la concedierea a 62 de angajați sau la obligativitatea acestora de a participa la concursuri pentru ocuparea celor 29 de posturi vacante. Ca urmare a acestor schimbări, mulți dintre angajați s-au arătat nemulțumiți și au început să își exprime intenția de a se transfera la alte instituții publice.
Până în prezent, un singur angajat a ales să își încheie colaborarea, în timp ce alții au optat pentru mutarea în alte instituții. Totodată, există angajați care au decis să rămână în cadrul instituției și să participe la concursurile pentru ocuparea posturilor disponibile.
Decizii recente ale conducerii
Președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a semnat și în această lună mai multe acte administrative referitoare la încetarea raporturilor de serviciu, suspendarea sau reluarea activității funcționarilor publici. Cinci persoane au fost eliberate din funcția publică, printre care Nicolae Cristinel Dragomir, Constantin Circiu, Aurelia Tolea, Luminita Glodeanu și Viorel Cruceru, ca urmare a desființării posturilor ocupate în urma reorganizării.
Fostul vicepreședinte al CJC, Cristinel Dragomir, revenise în Consiliul Județean Constanța în 2022, ocupând un post de inspector, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Biroului Pavilion Expozițional al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat.
Modificări în rândul funcționarilor publici
Alți funcționari publici au avut raporturile de serviciu suspendate de drept. Printre aceștia se numără Irina Elena Costencu, Vadim Corneliu Ruse, Oana Popa Șerbu, Aureliu Decebal Dumitrascu și Crina Elena Boieru. Leila Camer Ibraim a fost numită inspector clasa I, grad profesional superior în cadrul Compartimentului Programe Guvernamentale, Serviciul Venituri, Buget și Evidență Bugetară, începând cu 25 aprilie 2025.
Luciana Spineanu Georgescu a fost numită inspector clasa I, grad profesional superior în cadrul aceluiași serviciu, începând cu 1 aprilie 2025. Paul Chisnoiu a fost transferat în interes de serviciu pe o funcție vacantă de inspector în cadrul Serviciului Stare Civilă, începând cu 14 aprilie 2025. Ruana Florina Senopol și-a reluat activitatea în cadrul Serviciului Pregătire Proiecte, ca urmare a reorganizării Serviciului Promovare Proiecte Europene.
Statistici privind angajații
Până în prezent, conform reprezentanților Consiliului Județean Constanța, 26 de angajați au părăsit instituția prin transferuri către alte instituții publice, iar un singur angajat și-a dat demisia. În același timp, 38 de persoane au ales să rămână în instituție și să participe la concursurile pentru ocuparea posturilor rămase disponibile.
Organizarea examenelor de testare profesională pentru ocuparea funcțiilor publice și contractuale vacante din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Constanța va fi efectuată de către funcționarii publici și personalul contractual a căror activitate a fost afectată de reorganizare.
Concurs pentru posturi vacante în cadrul Consiliului Județean Constanța
Procedura de ocupare a posturilor vacante în cadrul Consiliului Județean Constanța a început cu un prim concurs, în urma căruia unii candidați au reușit să obțină posturile, în timp ce alții nu au promovat. Cei care nu au reușit să treacă de acest proces vor intra în preaviz începând cu data de 15 a lunii, pentru o perioadă de 30 de zile. În acest interval, posturile care s-au vacantat de la începutul procedurii, precum și cele care se vor vacanta în următoarele 30 de zile, vor fi din nou disponibile pentru concurs.
După această etapă, dacă persoanele care nu au promovat nu reușesc să obțină un post la următorul concurs, acestea vor fi excluse din sistem.
Economii estimate în urma reorganizării
Cu ocazia ședinței în care a fost aprobată noua organigramă, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au oferit și o sinteză a economiilor generate de reorganizarea instituției. Se estimează că reducerea cheltuielilor cu personalul va conduce la economii anuale de aproximativ 8 milioane de lei.