Scriitorul din Tulcea, Victor Ivanovici, a fost invitat de Ministerul Culturii la Târgul Internațional de Carte de la Salonic.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Participarea Ministerului Culturii la Târgul Internațional de Carte de la Salonic

Între 8 și 11 mai 2025, Ministerul Culturii va fi prezent la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic.

Anul acesta, Ministerul a invitat la eveniment pe Victor Ivanovici din Tulcea, Ruxandra Novac din Făgăraș și Florin Marineskou, stabilit în Atena din 1978.

„Pe parcursul târgului, la standul României și în alte spații dedicate se vor desfășura lansări și prezentări de lucrări semnate de autori români traduse în limba greacă, precum și de autori greci traduse în limba română. Vor fi expuse, de asemenea, numeroase volume bilingve (română-greacă) și multilingve, publicate de edituri din România și Grecia”, a declarat Ministerul Culturii.

Despre Victor Ivanovici

Victor Ivanovici s-a născut la Tulcea pe 24 august 1947. A urmat clasele elementare și gimnaziale în orașul natal între 1954 și 1961.

Între 1962 și 1964, a studiat la Liceul de Limbă Greacă din București, iar ulterior s-a înscris la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice și Orientale a Universității București, absolvind în 1971.

După absolvire, a devenit asistent universitar la Catedra de Lingvistică Romanică, Italiană și Spaniolă a aceleași universități, funcție pe care a ocupat-o între 1971 și 1984. După stabilirea în Atena, a predat limba spaniolă în învățământul privat.

Victor Ivanovici a desfășurat o activitate culturală intensă în Grecia și Spania, implicându-se în conferințe, traduceri și emisiuni radiofonice. A debutat ca scriitor cu un sonet publicat în ziarul „Scînteia Tineretului”.

Începând din 1966, a colaborat cu traduceri, recenzii și cronici literare la publicații precum „Amfiteatru”, „România literară”, „Luceafărul”, „Echinox”, „Caliers Roumains d’Etudes Litteraires”, „Contemporanul”, „Steaua”, „Tribuna”, „Contrapunct”, „Viața Românească” și „Romanian Review”. Din 1985, a contribuit cu eseuri și traduceri la publicații internaționale precum „Todentro”, „Lexi”, „Anti”, „Cielo Meditteraneo”, „Paratiritis”, „Pophayras”, „Equivalencias”, „Erytheia”, „Vox de tenerife”, „La budandadel Sol”, „La Bicicleta” și „Stremej”.

Victor Ivanovici a fost asociat cu diverse organizații, printre care Institutul Internațional de Literatură Ibero-Americană din Pittsburg (S.U.A.), Asociația Internațională a Profesorilor de Spaniolă și Hispaniștilor (Madrid), Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Scriitorilor Greci.

El este autorul mai multor volume, inclusiv: „Triptic neochen: Kavatis, Seferis, Sikclianos” (Atena, editura Exantas, 1979), „Formă și deschidere. Structuri și categorii literare” (București, editura Eminescu, 1980, premiat de Uniunea Scriitorilor), „Celălalt suprarealism. Antologie a suprarealismului românesc” (Atena, 1987), „Suprarealism și suprarealisme: Grecia, România, Țările Hispanice” (Timișoara, editura Hestia, 1996) și „Lumea noii narațiuni hispano-americane” (București, editura „Univers”, 1999).

Programul evenimentelor românești de la Târgul de Carte

Vineri, 9 mai 2025

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *