Militar trimis în judecată pentru uciderea unui animal
Un caporal a fost deferit justiției pentru infracțiunea de ucidere intenționată a animalelor, fără drept, conform prevederilor legale. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Constanța. În cadrul ședinței de Camera preliminară din 30 aprilie 2025, judecătorii au admis parțial cererile și excepțiile formulate de inculpat, excluzând mai multe probe.
Procurorul militar va trebui să decidă dacă menține trimiterea în judecată sau solicită restituirea cauzei. În decizia instanței se menționează că “admite în parte cererile și excepțiile invocate de inculpatul N.E.V. în referire la dosarul de urmărire penală nr. 150/P/2023 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, constatând nulitatea probelor administrate în etapa cercetărilor in rem.” De asemenea, judecătorul a dispus excluderea probelor nelegal administrate, inclusiv declarațiile persoanelor vătămate și martorilor.
Critica formulată de inculpat privind nelegalitatea ordonanței de delegare din 3 august 2023 a fost respinsă ca neîntemeiată. Instanța a dispus comunicarea rapidă a hotărârii către Parchetul Militar, care va informa judecătorul dacă menține trimiterea în judecată sau solicită restituirea cauzei, în termen de cinci zile de la comunicare. Există drept de contestație la finalizarea procedurii de Cameră preliminară, odată cu soluția pronunțată conform legislației în vigoare.
Detalii despre incident
Conform actului de sesizare, în data de 17 decembrie 2022, în jurul orei 14:00, inculpatul, caporal în cadrul unei unități militare din Topraisar, împreună cu un alt bărbat, a intervenit în curtea a două femei, alarmat de strigătele acestora. Cei doi s-au înarmat cu bâte și au lovit brutal un câine de rasă Amstaff, care aparținea unui bărbat, în zona întregului corp, inclusiv la cap. La scurt timp, câinele a decedat din cauza unui traumatism cranio-cerebral sever și a unei hemoragii active, deși la momentul atacului animalul nu reprezenta un pericol.
În Camera preliminară, judecătorul a subliniat că administrarea probelor înainte de continuarea urmăririi penale a fost nelegală, având în vedere că inculpatului nu i s-a permis să reaudieze martorii după ce a devenit suspect, deși a solicitat acest lucru. Au fost evidențiate și aspectele legate de legalitatea urmăririi penale, care au afectat grav dreptul la apărare al acuzatului. Judecătorul a afirmat că vătămarea dreptului la apărare nu poate fi reparată în timpul judecății, având în vedere că audierea martorilor în fața instanței ar afecta substanța acestui drept.
Din această cauză, probele ce conțin declarațiile martorilor au fost excluse din dosar.