Premiul pentru Scurtmetrajul „Flavors of Dobrogea”
Scurtmetrajul „Flavors of Dobrogea: A Journey Through Ethnic Cuisine”, realizat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) în colaborare cu Organizația de Management al Destinației Județul Constanța (OMD Constanța), a câștigat Premiul la categoria „Expediții Culinare” în cadrul galei internaționale FOOD FILM MENU 2025. Distincția a fost oferită de IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, la Barcelona, pe 27 septembrie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, în cadrul World Gastronomy Summit desfășurat la Palau Reial de Pedralbes.
Aprecierea juriului a subliniat calitatea și importanța acestui proiect, Amira Iqbal Al Lawati, General Director of Tourism Development din Ministerul Patrimoniului și Turismului din Oman, afirmând: „Filmulețul este o lucrare realizată profesionist care evidențiază călătoria multiculturală a destinației. Dimensiunea multiculturală este reflectată în bogăția și diversitatea bucătăriei locale.”
Inițiative pentru Dobrogea
Această reușită face parte dintr-o serie de inițiative care susțin candidatura Dobrogei la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029. Consorțiul Explore Dobrogea, format din UNPR Regiunea Sud-Est, Primăria Năvodari, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța și Kirvad Tour SRL, a depus protocolul oficial la IGCAT.
Premiatul scurtmetraj este inclus în programul „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, inițiat de INP și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acest program are ca scop promovarea diversității gastronomice multietnice a Dobrogei, implicarea comunităților locale în documentarea patrimoniului imaterial și transmiterea identității culturale a regiunii prin publicarea rețetarului bilingv „The Taste of Dobrogea!”
Felicitări și Votul Publicului
Daniel Moraru, președintele UNPR RSE, a declarat: „Felicităm echipele INP și OMD Constanța, care au acceptat invitația noastră de a participa la acest concurs internațional și au reușit să aducă patrimoniul culinar al Dobrogei pe scena mondială.”
În urma ceremoniei de premiere, a fost deschis votul publicului, care va decide câștigătorul Premiului Publicului. Locurile I – III stabilite de juriu, precum și câștigătorul votului publicului, vor fi anunțate în cadrul galei care va avea loc pe 27 octombrie 2025, la Gozo, European Region of Gastronomy 2026. Perioada de vot este 27 septembrie – 10 octombrie 2025.